50 български пожарникари помагаха срещу пожарищата в Гърция, хората там

...
50 български пожарникари помагаха срещу пожарищата в Гърция, хората там
Коментари Харесай

Кармен от Казанлък произнесе присъдата на България: Можем ли да излезем от ада?

50 български пожарникари помагаха против пожарищата в Гърция, хората там ги прегръщаха признателни. От целия свят доброволци и професионални отряди отиват да оказват помощ на бедстващите. И по този начин е редно: когато някой е в неволя, другите да му оказват помощ. 

Затова и множеството страни са един до друг с украинския народ, който се пази от съветската експанзия.

 

Но да оставим геополитиката и да забележим какво се случва у нас. 

 

Миналата нощ над 100 роми се хвърлили в ръкопашен пердах в казанлъшкия квартал „ Кармен “. Не знам дали името на квартала има нещо общо с едноименната опера на Жорж Бизе по литературното произведение на Проспер Мериме, само че някои прилики се натрапват. Главните героини и в двете истории са циганки. И двете се трансформират в мотив за свади и всеобщи сбивания. И двете не са образовани – едната в края на XIX век, а другата през XXI.

Композиторът Бизе в своята опера почиства облика на Кармен от неприятните черти, разказани от Мериме и я трансформира в обичана героиня на публиката в целия свят.

.
Кармен на Жорж Бизе и Проспер Мериме...

 

Нашата „ Кармен “ от ромската махала в Казанлък обаче си е натурална и достоверна. Затова е без капка срам декларира пред тв камерите: „ Голям мъж си извади х.я да пикае пред дъщеричката ми и по този начин почна багра. Стана страшно… “.

 

Веднага по-късно в мрежата се изсипа водопад от нападки против младата майка. Била елементарна, глупава, необразована, цинична… Да, такава е. Да не би някой да е изумен? Това е резултат от изказванията на всеки нов парламент и държавно управление, че взимат специфични ограничения всички българчета, ромчета, турчета и прочие да вървят на учебно заведение. Колко милиони се наляха от Европа за просветителни стратегии, които милиони потънаха (не)известно къде? Милиони отидоха и за полово образование на подрастващите ромки. Други за озаптяване на насилието в пренаселените сиромашки квартали.

 

Резултатът е: Един огромен мъж си извади…

 

Това е присъда, драги сънародници и кресливи, татуирани с Ботев и Левски патриоти. Искахте елементарни, чалгализирани гласоподаватели, които да гласоподават за вас против 50 лв. – имате ги.

 

По същото време, до момента в който в кв. „ Кармен “ десетки мъжаги, юноши и даже деца се млатили поради пикаене и няколко псувни, детското поделение на болничното заведение във Враца пусна кепенците. Удариха му ключа и близо 20 000 деца останаха без здравна помощ.

 

Цяло лято стотици села и квартали са без вода в жестоките жеги, а в близо 420 обитаеми места липсва изобщо водопреносна мрежа.

 

Освен това всяко трето семейство в България е наранено от домашно принуждение, съгласно формалната статистика. А съгласно неофициалната?

 

В същото време законотворците хвърлиха обществото в следващо неразбиране и изнервеност с текстове, които дават права на служители на реда и прокурори да изземват коли от жители използвали алкохол или опиати. Привидно положително желание, само че облечено в неуместна дефиниция.

 

От тези наши  бедствия кой ще ни избави? Не е пожар да го угасим. Не е проливен дъжд, да почистим тинята и да залесим след него. Не е малоумен текст от закон, който да бъде прекроен за Н-и път…

 

Става дума за срив на нацията, разнообразни пластове от която са лишени от обикновени условия за живот, обучение, опазване на здравето и развиване.

 

Колкото и огромно въображение да имаме, сравненията сред „ Кармен “ на Мериме и Бизе и „ Кармен “ в Казанлък ще си останат плод на журналистическо скимване – нищо повече. Защото нищетата – физическа и духовна, е по-зловеща от всички естествени несгоди. Тя е адоподобна, а не краткотрайно бедствено състояние.

 

„ Кармен “ от Казанлък ни прочете присъдата, само че и това няма да ни впечатли.

 

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР