5 юни 2004 г. е датата, на която Bullet for

...
5 юни 2004 г. е датата, на която Bullet for
Коментари Харесай

Музикални хроники: Как един ръгбист създаде най-голямата британска метъл група от Iron Maiden насам

5 юни 2004 година е датата, на която Bullet for My Valentine за пръв път се качват на сцената на фамозния английски рок и метъл фестивал Download.

Младата тайфа от Уелс получава непретенциозен слот на една от помощните подиуми още по обедно време, тъй като тогава към момента малко на брой ги познават и те към момента не са издали дори дебютното си EP.

Bullet се трудят доста съществено още от сформирането си в края на 90-те под името Jeff Killed John, с цел да бъдат признати години по-късно за най-голямата английска метъл тайфа от Iron Maiden насам. В началото обикалят по всички най-долнопробни дребни клубове и бирарии, по тази причина първият им опит на Download им носи напълно ново и извънредно вдъхновяващо чувство.

Оттам нататък те стават постоянни участници на фестивала и година след година са все по-основна част от събитието. Bullet for My Valentine нееднократно са избирани за слота тъкмо преди хедлайнера на главната сцена и дори оглавяват втората сцена през 2010-а.

Но не им се беше случвало да са главен хедлайнер чак до миналото лято – през юни 2021 година те най-накрая получиха този късмет и закриха третата и крайна вечер на Download.

Това затвърди усещанията, че групата изживява нещо като втора младост. Седмият студиен албум носи името на групата и излезе през ноември, с цел да предложи 47-минутна офанзива върху сетивата с непосредствено и безкомпромисно влияние, без стилистичните отклонения от предишните три издания на Bullet.

Веднага щом им се показва, барабанистът Ларс Улрих споделя какъв брой му е харесала кавър версията на Welcome Home (Sanitarium), която Bullet са записали. По-късно Мат Тък се натъква на Джеймс Хетфийлд и разчувствуван го моли за фотография. „ За нас те бяха недостижими, митични създания, само че внезапно се оказаха пред нас, от плът и кръв “, спомня си вокалистът и китарист.

Именно Metallica е повода Мат Тък въобще да се захване с музика.

„ Веднъж щом схванеш базовите неща, всичко потръгва “, изяснява той по този начин, като че ли е най-лесното нещо на света да се научиш да свириш. „ То е въпрос на това да се посветиш изцяло “, подвига плещи Тък. „ Ако искаш да се отнесеш съществено към нещо, нямаш друга алтернатива, с изключение на да се стараеш да го правиш по допустимо най-хубавия метод “.

Като младеж Мат играе ръгби и баскетбол на забележително равнище, преди пристрастеността към музиката да остави на назад във времето всички останали ползи. Той споделя за себе си, че постоянно се стреми да бъде не най-хубавият на света, а просто допустимо най-хубав съгласно капацитета си, без значение с какво се захване.

„ В началото беше доста мъчно и деморализиращо – посвещаваш се на нещо, жертваш доста от себе си, не изкарваш никакви пари, не стигаш до средата “, спомня си Мат.

“Имаше моменти, в които се замислях да хвърля кърпата и да вложа силата си другаде. Бил съм доста покрай отказването, само че нямах проект Б, работех в музикален магазин, само че не изкарвах задоволително, с цел да се устоявам самичък. Можех да остана в магазина или да работя във фабриките, само че друга алтернатива нямаше, а изпитвах такава пристрастеност към музиката ”.

„ Това, както и вярата, че в случай че получим опция да се потвърдим, всичко ще бъде наред. Но си беше огромен труд “, безапелационен е фронтменът. Дори и в най-безнадеждните времена, на него не му липсва самонадеяност, а тя се демонстрира и по-късно в кариерата на Bullet for My Valentine.

Около 2013 година настава нов интервал на огромни тествания с четвъртия албум Temper Temper, който придобива ужасна известност и е разкъсван от рецензии. „ Тогава искахме да получим повече време в радиоефира, от това се нуждаехме. Наясно съм, че не е най-добре признатият албум, в никакъв случай не е прелестно да си вложил сърце и душа в нещо и то да се одобри зле. Но се научаваш да се справяш с това “, споделя той.

„ Винаги съм вярвал в себе си. То е като при спорта в учебно заведение – желаех единствено да съм допустимо най-хубавият “. И в тази своя задача Матю Тък несъмнено е сполучил, защото след над 3 млн. продадени албума в международен мащаб,.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР