5 области вече са в червената зона към днешна дата

...
5 области вече са в червената зона към днешна дата
Коментари Харесай

Пет области у нас вече са в червената зона на COVID-19, Делта доминира

5 области към този момент са в алената зона към днешна дата - по отношение на критериите в проекта за справяне с коронакризата. Това са Велико Търново, Бургас, Търговище, Русе и Пловдив, съобщи Българска национална телевизия.

Други две - София-град и Пловдивска област, са на път да влязат в алена зона по заболеваемост от Covid-19.

Нито една област в страната не е в зелената зона. Най-много инфектирани на 100 хиляди души за 14 дни има във Велико Търново.

От Министерство на здравеопзването оповестиха, че основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев ще посети през днешния ден Бургас и Велико Търново - двете области с най-висока все още заболеваемост, с цел да се запознае със обстановката.

На място ще бъде разисквана основаната организация за ограничение разпространяването на коронавирусната зараза като по рекомендация на основния държавен здравен контрольор могат да бъдат налагани и спомагателни противоепидемични ограничения на районно равнище.

" Делта " разновидността на вируса към този момент изрично господства у нас, демонстрира справката на Центъра по заразни и паразитни заболявания. 97% от изследваните позитивни проби са с индийската разновидност.

В Центъра посредством целогеномно секвениране от ново потомство са били оценени 262 клинични проби от цялата страна, като 254 от тях са били " Делта ", а 6 - на " Алфа " вид. Останалите два случая са били на други разновидности.

Клиничните проби са били взети от пациенти с COVID-19 в интервала 2 юли - 8 август 2021 година и са били изпратени от 49 разнообразни лечебни заведения от 21 области на страната. Най-много проби с " Делта " вид са били открити в София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Пазарджик и Благоевград.

Към 22 август 170 от тези заболели са били оставени на домашно лекуване, 33 са били приети в болница, 44 са били излекувани, а 7 са умряли.

В таблицата по-долу можете да видите подробна информация за секвенираните проби:





*Справката за положението на пациентите е към 22.08.2021 година Провежда се в допълнение епидемиологично изследване.

НЦЗПБ продължава да следи разпространяването на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на разновидности с ускорено разпространяване, изменена вирулентност и имуногенност, които са с нараснало значение за публичното здраве.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР