5 нови случаи на лица с коклюш са регистрирани от

...
5 нови случаи на лица с коклюш са регистрирани от
Коментари Харесай

5 нови случая на коклюш във Варна

5 нови случаи на лица с коклюш са регистрирани от здравната ревизия във Варна единствено за интервал от една седмица. В миналата седмица също бяха регистрирани 5 случаи.

Случаите на коклюш у нас от началото на годината са 70, съобщи държавният здравен контрольор - доцент Ангел Кунчев. Той предизвести, че болестта визира най-много при неимунизираните хора и тези, които от дълго време са получили ваксина, поради което реимунизацията е мощно целесъобразна. 

100-дневната кашлица или наричана още Магарешка кашлица, е мощно заразна зараза, която визира дихателните пътища и белите дробове. Бактерията - Bordetella pertussis, която я предизвиква, се предава с пръски и капчици секрет от ларинкса, трахеята и бронхите, които при дишане, кашляне и диалект попадат във въздуха.

Симптомите нормално се появяват от 7 до 10 дни след заразяването и в началото наподобяват елементарна простуда – с кихане, кашлица и леко нараснала температура.

В рамките на 2 седмици обаче кашлицата става по-остра и може да бъде съпроводена от пристъпи. Те траят няколко минути и най-много се получават през нощта, като могат да завършат даже с повръщане.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР