5 консервативни кардинали предизвикват папата да потвърди църковното учение за гейовете и жените преди срещата

...
Петима консервативни кардинали предизвикват папа Франциск да потвърди католическото учение
Коментари Харесай

Петима консервативни кардинали предизвикват папа Франциск да потвърди католическото учение за хомосексуалността и женското ръкополаганеОт НИКОЛ УИНФИЙЛД Associated Press, 2 октомври 2023 г., 2:08 AMПапа Франциск ще утвърди католическото учение за хомосексуалността и женското ръкополагане преди голяма среща във Ватикана, на която подобни горещи въпроси ще бъдат предмет на дебат.

Кардиналите публикуваха в понеделник пет въпроса, които изпратиха на Франциск, известни като „dubia“, както и отворено писмо до вярващите католици, в което очертаха своите опасения.

Кардиналите казаха, че се чувстват длъжни да информират вярващите, „за да не бъдете обект на объркване, грешка и обезсърчение.“

Писмото и въпросите бяха публикувани за първи път в блоговете на ветеран репортер от Ватикана Сандро Магистър и Меса на латино два дни преди началото на голям триседмичен синод или среща във Ватикана. Повече от 450 епископи и миряни се събират при затворени врати, за да обсъдят бъдещето на Католическата църква след двугодишна агитация сред редовите католици по целия свят.

Точките от дневния ред на срещата призовават за конкретни стъпки за насърчаване на жените в ролята на вземане на решения в църквата, включително като дякони, и за обикновените вярващи да имат повече думата в управлението на църквата. Той призовава за „радикално включване“ на LGBTQ+ католици и други, които са били маргинализирани от църквата, и за нови мерки за отчетност, за да се провери как епископите упражняват своите правомощия за предотвратяване на злоупотреби.

Синодът и неговите предложения за по-голямо участие на миряните развълнуваха прогресивните и разтревожиха консерваторите, които предупреждават, че всякакви промени могат да доведат до разкол. Кардиналите са сред онези, които издадоха подобни предупреждения, и техните въпроси към Франциск го помолиха да потвърди католическата доктрина, за да не би синодът да наруши традиционното учение на църквата.

По-специално , те поискаха Франциск да потвърди, че църквата не може да благославя еднополовите двойки и че всеки сексуален акт извън брака между мъж и жена е тежък грях. Ватикана учи, че хомосексуалистите трябва да бъдат третирани с достойнство и уважение, но че хомосексуалните актове са „вътрешно разстроени“. и епископите като върховен авторитет в църквата, въпрос, който вълнува някои в йерархията, които се чувстват застрашени от призива на Синода за овластяване на миряните. И те го помолиха да потвърди или отрече дали църквата в бъдещето може един ден да ръкополага жени; църковната доктрина твърди, че само мъже могат да бъдат ръкоположени за свещеници.

Писмото и въпросите бележат последното високопоставено предизвикателство към понтификата на Франциск и неговата програма за реформи. Подписалите се бяха едни от най-гласните критици на Франциск, всички те пенсионирани и от по-доктринерското поколение кардинали, назначени от Св. Йоан Павел II или папа Бенедикт XVI.

Те бяха кардиналите Валтер Брандмюлер от Германия, бивш ватикански историк; Реймънд Бърк от Съединените щати, когото Франциск освободи от поста ръководител на Ватиканския върховен съд; Хуан Сандовал от Мексико, пенсионираният архиепископ на Гуадалахара, Робърт Сара от Гвинея, пенсионираният ръководител на литургичния офис на Ватикана, и Джоузеф Зен, пенсионираният архиепископ на Хонконг.

Брандмюлер и Бърк бяха сред четиримата подписали предишен кръг от „dubia“ на Франциск през 2016 г. след противоречивото му отваряне да позволи на разведени и повторно женени двойки да получават причастие. Тогава кардиналите бяха загрижени, че позицията на Франциск нарушава църковното учение за неразривността на брака. Франциск никога не отговори на въпросите им и двама от техните съподписатели впоследствие починаха.

Франсис очевидно е отговорил на този нов кръг от въпроси, написани от петимата кардинали през Април. Кардиналите не публикуваха отговора му, но очевидно го намериха за толкова незадоволителен, че преформулираха своите пет въпроса, изпратиха му ги отново и го помолиха просто да отговори с да или не.

Той не го направи, което накара кардиналите да направят текстовете публични и да издадат предупреждение за „известие“ на вярващите.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР