5-годишното с менингит е починало миналия петък в болница в

...
5-годишното с менингит е починало миналия петък в болница в
Коментари Харесай

Кантарджиев: 5-годишното дете с менингит е починало в болница в София

5-годишното с менингит е умряло предишния петък в болница в София. Това разгласи в студиото на " Здравей, България " проф. Тодор Кантарджиев. По думите му в градината няма суматоха.

Припомняме, че през вчерашния ден стана ясно, че в столично детско заведение има огнище на болестта. Няколко деца и двама възрастни са дали позитивни проби. Веднага е проведено всеобщо проучване в градината.

„ Първоначално са тествани децата от групата на умрялото, както и от прилежащите – към 30 деца и 8 души личен състав. 11 подрастващи имат микроба извършител на менингита. От личния състав двама души са дали позитивна проба. Вчера РЗИ провежда тестване на още 250 деца ”, поясни Кантарджиев. 

И добави, че от време на време тежките инфекции се развиват доста бързо, в границите на дни и даже часове. „ Знаем доста малко за случая. При всяка неочаквана гибел се прави следствие. Там не се месим ", посочи той.

„ Бактерии, които могат да провокират засягане на централната нервна система, имат доста висока степен в детските колективи и учебните заведения. Трябва да се търси незабавно здравна помощ. Писал съм писма неведнъж до всички шефове на детски лечебни заведения да се изпраща материал за бактериален менигит в Националния център по заразни и паразитни заболявания. Можем да сложим диагнозата за часове ”, сподели още професорът.  

И добави, че РЗИ е наредило да се направи стерилизация в детското заведение. „ Мисля, че час по-скоро градината може да стартира работа още веднъж. Децата, които взимат антибиотик в границите на 2 дни, към този момент са безвредни. Заразата се предава единствено от човек на човек ”, изясни Кантарджиев.

И разяснява, че има ваксина за менингит, само че не е част от наложителния календар.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР