5-годишното дете с менингит е починало миналия петък в болница.

...
5-годишното дете с менингит е починало миналия петък в болница.
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Детето с менингит е починало в болница миналата седмица

5-годишното дете с менингит е умряло предишния петък в болница. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев. По думите му в градината няма суматоха. " За страдание, от време на време тежките инфекции се развиват доста бързо, в границите на дни и даже часове. Знаем доста малко за случая. Знаете, че при всяка неочаквана гибел се прави следствие. Там не се месим ", посочи той.

Припомняме, че през вчерашния ден стана ясно, че в Няколко деца и двама възрастни са дали позитивни проби. Веднага е проведено всеобщо проучване в градината.
Огнище на менингит: 16 деца и двама възрастни са дали позитивни проби
 Късно нощес излезе информация за огнище на менингит в столична детска градина. 1 дете е умряло предходната седмица, а 16 други и д...

„ Тествани са децата от групата на умрялото, както и от прилежащите – към 30 деца и 8 души личност. 16 деца имат микроба извършител на минингита. От личния състав двама души са дали позитивна проба ”, разясни Кантарджиев. И добави, че от време на време тежките инфекции се развиват доста бързо, в границите на дни и даже часове. „ Знаем доста малко за случая. При всяка неочаквана гибел се прави следствие. Там не се месим ", посочи той по Нова телевизия. 

„ Носителството на бактерии, които могат да провокират засягане на централната нервна система, имат доста висока степен в детските колективи и учебните заведения. Трябва да се търси незабавно здравна помощ. Писал съм писма неведнъж до всички шефове на детски лечебни заведения да се изпраща материал за бактериален менигит в Националния център по заразни и паразитни заболявания. Можем да сложим диагнозата за часове ”, сподели още професорът.

И добави, че РЗИ е наредило да се направи стерилизация в детското заведение. „ Мисля, че час по-скоро градината може да стартира работа. Децата, които взимат антибиотик в границите на 2 дни, към този момент са безвредни. Заразата се предава единствено от човек на човек ”, изясни Кантарджиев. И разяснява, че има ваксина за менингит, само че не е част от наложителния календар.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР