5 години след първото броене на врабчетата в цялата страна

...
5 години след първото броене на врабчетата в цялата страна
Коментари Харесай

Броим врабчетата на 24 април за пети път

5 години след първото преброяване на врабчетата в цялата страна Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) дава старт на тазгодишната акция. Датата е 24 април, събота, участниците - доброволци, регистрирани на уеб страницата „ Ние броим врабчетата “ - vrabcheta.bg. Всеки може да се включи след лесна и бърза регистрация.

Броенето на врабчетата оказва помощ да бъдат открити численостите на „ градските разбойници “, местата за живот, които избират, и кой тип врабче доминира у нас. През последните години резултатите от „ Мониторинга на широкоразпространените типове птици “, осъществяван от стотици доброволци на Българско дружество за защита на птиците в цялата страна, демонстрират, че популацията на домашното врабче в България се стабилизира, само че дълготрайната наклонност е към момента намаляваща. Полското врабче, въпреки това, продължава да се усилва. За да разберем трайните трендове и аргументите за тях, обаче, са ни нужни още доста данни и години проучвания.
Миналата година стотици доброволци от цялата страна преброиха 4627 врабчета. Българско дружество за защита на птиците се надява тази година да се включат още повече хора, изключително фамилии с деца, като по този метод насочат взор към птиците и дивия свят, който ни заобикаля.

В петата годишнина на акцията ще има доста изненади за най-малките, които организацията ще реализира дружно с „ Маргаритка “ и Силвия Петкова! За повече информация към самодейностите следете страницата на събитието във Facebook.
Да бъдете врабчеброец изисква регистрация на уеб страницата на акцията „ Ние броим врабчетата “ и опция да отделите 10 минути в интервалa сред 9:00 и 12:00 ч. на 24 април (събота), с цел да преброите врабчетата на определеното от вас място и най-после да въведете данните на vrabcheta.bg. Много значим миг от преброяването на врабчетата е въвеждането и на нулеви резултати, т.е. в случай че на определената локация за интервала на преброяване от 10 минути не бъдат следени врабчета на vrabcheta.bg да бъде въведена цифрата „ 0 “ за съответния тип врабчета.

Всички запаси са налични на vrabcheta.bg, където ще научите всичко за трите типа врабчета, обект на преброяването – домашното, полското и испанското и по какъв начин елементарно да ги разпознавате.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР