5 години са алармирали за този път, че има проблем

...
5 години са алармирали за този път, че има проблем
Коментари Харесай

Северната тангента: Това се случва, когато си поръчате път от AliExpress

5 години са алармирали за този път, че има проблем изясни Диана Русинова

Служебният министър на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков съобщи след инспекция на място, че една трета от асфалта на Северната скоростна дъга липсва. Заедно с ръководителя на Управителния съвет на организация " Пътна инфраструктура " (АПИ) Венцислав Ангелов, направиха инспекция и взеха две проби от настилката. Това се трансформира във водеща вест в съвсем всяка новинарска емисия, само че вест ли е в действителност? С този въпрос потърсихме Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики и направихме инспекция на място, отрази.

" Ние 5 години сигнализираме за този път, че има проблем. Но сме малко като глас в пустиня - никой не ни чува. Всички институции са се вкопчили в това да ни убеждават, че не сме прави и всичко наред е с пътя. Адмирирам постъпката на министъра да вземе проба от пътя, която сподели, че асфалтът е по-малко ", сподели тя пред нашата камера и се пошегува:

" Това става, когато си поръчате през Aliexpress да ви построят път. Ето там има един знак, който е паднал, той е изцяло погубен, тук има дръвчета, които са почнали да порастват ".

Откъде идва казусът?

Когато един асфалт не е добре изработен - можете да видите, че пътят по-късно е кърпен доста пъти, а тук-там съвсем се е разрушил. Ние още през 2020 година алармирахме и за проблеми с пътните знаци, с маркировката, само че тогава ни се говореше, че планът бил координиран и гледан от доста специалисти и нямало проблем. Хубаво, де, само че няколко години по-късно се оказва, че проблем има и знаците не са оправени.

Тангентата е превърната в бунище, разпаднала се е, а това е един от най-натоварените пътища. Още на равнище план е бил заложен асфалт 20 сантиметра - по-малко от това, което ние сега демонстрираме. Как залагаме 20см асфалт, който събира трафика на 4 автомагистрали - " Струма ", " Европа ", " Тракия " и " Хемус "?

780 хиляди лв. е коствало проектирането на този път, което значи, че проектантите са позволили неточност. След това - имало е контрол от испанска компания, която би трябвало да знае всеки един камък, всяка една прашинка къде се намира на този път. Как по този начин надзорът не е видял, че асфалтът е по-малко? И най-после идва държавната приемателна компания, като там стоят подписите на съответни хора, не стоят подписите на политици и министри. Нека тези хора да кажат дали са били принудени от някой политик, с цел да му се търси отговорност.

Безопасна ли е Северната дъга?

Пътят е безвреден, до момента в който не стане някоя огромна злополука и не стартираме да се тюхкаме " Ама какво стана ". Давам ви образец - при мъгла тук няма пътна маркировка, т.е. - нулева видимост. Има пътни знаци, които не са по посока на придвижването, а са завъртяни встрани, а АПИ споделя " Нямаме пари да ги оправим ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР