„5,8 млрд. евро са планирани за инвестиции в българските железници,

...
„5,8 млрд. евро са планирани за инвестиции в българските железници,
Коментари Харесай

Борислав Гуцанов: Пари в железниците ще има, но първо да спрем схемите за изтичането им

„ 5,8 милиарда евро са планувани за вложения в българските железници, с цел да стане този превоз един от най-добре развитите, както е по света. Това ще стане, обаче единствено откакто бъдат спрени схемите за източване на средства от бранша “. Това съобщи през днешния ден пред служащи и чиновници на НКЖИ във Варна ръководителят на парламентарната комисия по превоз и известия Борислав Гуцанов, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия.

„ В последните години се твърди, че са вложени 2 милиарда лв. в поправки в компанията (НКЖИ), аз обаче не виждам къде са те. Състоянието на мрежата и преносимия състав е плачевно, по тази причина си мисля, че те не са вложени там, където би трябвало, а някъде другаде “, добави Гуцанов.

Той показа визията за сливане още веднъж на пътническите и товарните транспорти в една компания и получи утвърждение на концепцията от железопътните служащи.

На идващото съвещание на парламентарната комисия по превоз и обявени ще бъде пожелан доклад по настоящите контракти в НКЖИ за ремонт на мотрисите и защитата на обекти на компанията. Оказва се, че след разформироването на „ Транспортна полиция “ и неналичието на униформени чиновници във влаковете е сериозен проблем, водещ освен до рискови обстановки, само че и закъснение на графиците, при пораждане на произшествия по време на пътешестване.

Повишаване на позволената оптималната скорост за придвижване на влаковете най-малко до позволената за коли, желаеха още по време на срещата си с Борислав Гуцанов чиновници на „ БДЖ – Пътнически транспорти “. Според тях това е наложително изискване, с цел да се понижи времето за изминаване на огромните дистанции с до и повече от 1 час. Затова е нужна единствено смяна в нормативната база и в разписанието на влаковете, настояват дългогодишни чиновници на железницата. Те са безапелационни, че релсовите пътища и положението на мотрисите разрешават придвижване до 150 км/ч.

Да се възстановят бистра-вагоните и вагон-ресторантите, оферират още железопътните служащи, както и да има вагони за пушачи. Според тях, това ще понижи доста локалните пожари, зараждащи постоянно след незаконно пушене на цигари в тоалетните на влаковете.

Депо-майсторите упорстват за прекосяване от трета към второкласен на труда си.

Едно от главните претенции на чиновниците в железопътното звено във Варна, сложено на срещата с Борислав Гуцанов, е проверка на договорите за ремонт и търсене на отговорност за забавянето с месеци на изпратените в Чехия и Словакия мотриси. Във Варна са безапелационни, че при насърчаване на ремонтните депа в главните жп центрове в страната, повишение на квалификацията и заплащането на работещите в тях и обезпечаване на задоволително аварийни елементи, те биха могли да се оправят и сами освен с спешните, само че и с плановите поправки на мотрисите. Това освен ще спести милиони, само че и доста ще увеличи качеството и времето за осъществяване на ремонтите.

Борислав Гуцанов пое ангажимент транспортната комисия в Народното събрание да изслуша отчета на Министерството на превоза и известията за положението на БДЖ,плановете за промяна в железниците и да сложи за разискване поставените от чиновниците въпроси.

„ Знам, че ще се надигнем на пътя на доста милиони, само че аз откровено се надявам, че с общи старания ще успеем да променим нещата по този начин, че България да има на ниска цена, екологичен, бърз и комфортен железопътен превоз “, съобщи Борислав Гуцанов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР