5-7 вафли могат да набавят на човек всички нужни калории

...
5-7 вафли могат да набавят на човек всички нужни калории
Коментари Харесай

Помислете преди да похапнете вафличка за десерт

5-7 вафли могат да набират на човек всички нужни калории за деня. В тях има доста сила, само че малко протеини витамини и минерали. Масовото вложение на хидрогенирани палмови мазнини и млечни съставни елементи не е добра процедура!

Вафлите са наложени на пазара като нормалното бързо, на ниска цена и сладко ядене. Всички са чували, че те не са здравословна храна, само че пък налична и може да стои с месеци в чантата или някъде по джобовете и да не се скапва. В това изследване на Активни консуматори ще ви разкажем какво има във вафлите продавани в българските магазин, а дали си коства да похапвате постоянно от тях вие ще решите. За разлика от други наши проучвания няма да обсъждаме регулаторните условия, тъй като на процедура за вафлите няма специфични такива. В изследването са включени 31 марки вафли на разнообразни български и интернационалните производители.

Сладко и калорично

Вафлите съдържат приблизително към 15 съставки, от които сладки са 2 - 4. Преобладаващата съставния елемент, напълно не изненадващо, е захарта. Усреднено към 50-60% от тежестта на вафлите са въглехидрати, а максимумите надвишават 70%. Някои производители влагат и други естествени и изкуствени подсладители като малтодекстрин, изомалт, стевия, малтитол и други Крайният резултат от многото въглехидрати е високата енергийна стойност на продукта, На 100 грама се падат към 500 калории. Това значи, че с 5-7 вафли дневно естествен човек може да си набави всички нужни калории. Енергия има, само че е значимо да се означи, че във вафлите няма нужните за хората протеини, витамини и минерали. Те са високоенергийна, само че не и пълноценна храна!

Палмовата лой е на всички места

Тя се съдържа в 28 от общо 31 марки. В 5 от тях палмовата лой е главната съставния елемент на вафлите. Използва се тъй като е евтина, с допустим усет и софтуерни свойства. Нормалната палмова лой има относително добра търпимост от организма. Проблемът е предварителната обработка на палмовата лой водеща до сгъстяване. Процесът се назовава хидрогениране и при него се получават канцерогенни субстанции, заради което в доста страни по света потреблението на хидрогенирана лой е неразрешено или лимитирано.

Всеки който е отварял вафла е забелязал, че в нея течни мазнини няма. Масово в тях се влагат твърда, т.е. хидрогенирана лой. Следователно 90% от вафлите най-вероятно съдържат нараснало количество канцерогенни съединения с генезис от палмовото масло. Помислете за това когато си отваряте идната закуска!

Вафлите към този момент са млечен артикул и това е неприятно за здравето

В 29 (от 31) се съдържат млечни съставни елементи. При това не става въпрос за обикновено мляко, а за модифицирани млечни първични материали като изсъхнало мляко, млечен протеин или фракции от него, лактоза (млечна захар), суроватка и други Защо е това интензивно прибавяне на индустриално модифицирани млечни съставни елементи единствено производителите могат отговорят. При всички случаи това не е добра индустриална процедура, тъй като те основават спомагателни опасности за здравето на потребителите.

Всички, без лактозата, съдържат белтъци. Както знаем във вафлите има и доста захар, която при температурна обработка взаимодейства с млечните протеини и води до формиране на токсични химикали. Съчетанието на доста захари с протеини и висока температура не е потребно и вафлите са типичен образец за това.

Къде изчезнаха Е номерата от етикетите на вафлите?

Ако прочетете етикетите, по-точно в случай че съумеете да разчетете дребния шрифт, ще видите, че при нито една марка няма изписан какъвто и да е Е номер. Да напомним, Е номерата са идентификация за вложените в храните софтуерни добавки. Те се употребяват с неприятна популярност измежду потребителите, които желаят всичко в храните да е натурално. Поради тези публични настройки производителите на вафли употребяват дребна хитринка, те изписват  цялостните имена на софтуерните добавки, а икономисват по-кратките Е номера. Иначе те отново са там. Например, добре познатия емулгатор лецитин е Е322, сходния по свойства полиглицерол полирицинолеат е Е476, цветната и нездравословна кармелизирана захар е Е150, Е965 (малтитол) и Е953 (изомалт) са индустриални подсладители, Е160 (бета каротин) е добре прочут от други храни оцветител, а Е202 е общоприетия консервант, изписван във вафлите като калиев сорбат.

Затова не се заблуждавайте, софтуерните добавки (Е номерата) изобилстват във вафлите, само че са изписани с други имена с цел да не нервират потребителите.

Съставките които са непотребни

Много постоянно производителите влагат индустриални съставки които не способстват с нищо за хранителната или вкусовите характерности на вафлите. Обикновено функционалността на тези съставни елементи е софтуерен подобрител или просто на ниска цена заряд, заместващ естествените, по-скъпи първични материали. Във вафлите желаните заместители са нишестетата (царевично, пшеничено, картофено), млечните съставки за които писахме нагоре, и индустриално получените производни на нишестета като декстроза, малтодекстрин, глутен и други Например разнообразни нишестета са вложени в 15 от общо 31 марки, а малтодекстрин/декстроза в 11. Това са паразитни съставни елементи, от които потребителят не печели нищо, само че за сметка на това бива претрупан с спомагателни " евтини калории “.

Вярна ли е информацията върху етикетите?

При обработката на етикетите установихме забавен само че обезпокоителен факт. Оказа се, че другите артикули на един производител имат идентични данни за хранителни и енергийни стойности. Това са дребните таблички, на които е изписано наличието на белтъци, мазнини, въглехидрати и сол. При това тези артикули образно се разграничават! За нас е явно, че информацията на етикетите на всички вафли не може да е вярна, и производителят вероятно е икономисал разноските за тестване.

Случайно откритите пропуски в етикетите са индикация за сериозен проблем в държавния надзор. Надзор върху осъществяването на условията за етикетиране упражнява Българската организация по сигурност на храните. От години има сигнали, в това число от Активни консуматори, за нарушавания и грешки в информацията върху етикетите, само че до момента контролния орган наподобява не желае да се занимава с сходни проблеми. Липсата на формален контрол и добре известния блян на производителите да пестят пари от разбори, повдигат въпроса до каква степен може въобще да се има вяра на етикетите на храните в България!

Отделен, само че обвързван въпрос, е четливостта на етикетите. При вафлите доминират минимално позволените размери на шрифт, постоянно поднесени върху несъответствуващ пъстър декор, и в допълнение ситуирани върху гънки и ръбове. За да се разчете тази комплицирана композиция потребителят би трябвало да има доста положително зрение, подобаваща осветеност, самообладание и здрави нерви!

Препоръки за потребителите

Вафлите са извънредно калорична/енергийна храна, не забравяйте това!Ÿ Поради влагането на голям брой евтини заместители и потреблението на несъответствуващи съотношения на главните съставки във вафлите се образуват нараснали количества от нежелателни химикали, които при дълготрайна и честа приложимост могат да съставляват риск за здравето на потребителите.

Вафлите са високоенергийна само че непълноценна храна заради отсъствието на нужните на хората протеини, витамини и минерали.

Съществува мощно съмнение, че информацията поднесена на етикетите е непълна, а в някои случаи и погрешна.

Да кажем и нещо хубаво за вафлите. При тях има намален риск от микробиологично замърсяване. Това е разследване от минималното наличие вода. Затова може да съхранявате вафлите дълго при стайна температура. Все отново внимавайте, опаковките би трябвало да са цели тъй като при разкъсване има риск от навлажняване и развиване преди всичко на плесени.

Ние не ви призоваваме да се откажете от консумация на вафли, само че въпреки всичко контролирайте количеството. Няма публична целесъобразна доза, само че може би оптималното е 2 - 4 вафли седмично.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР