5 500 от 6 000 регистрирани фирми в област Габрово

...
5 500 от 6 000 регистрирани фирми в област Габрово
Коментари Харесай

Министър Пулев: Работим да увеличим инвестиционната активност в Северна България

5 500 от 6 000 регистрирани компании в област Габрово могат да аплайват за средства по Плана за възобновяване

Работим предпочитано да увеличим инвестиците в Северна България, която е нашият главен фокус. Това съобщи в Габрово министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев. Градът е следващият регионален център – част от мобилните приемни на министъра и неговия екип, чиято цел е да разпространяват кандидатстването по процедурите по Националния проект за възобновяване и резистентност /НПВУ/ и структурните фондове на Европейски Съюз.

„ Опитваме се да въведем нов метод в Българската организация за вложения, за която дава отговор Министерството на нововъведенията и растежа. Той би трябвало да е самодеен, а не реактивен. Важно е да реагираме на момента на потребностите на вложителите, а не на парче при запитвания “, сподели Пулев.

По думите му капиталовите планове са комплицирани и съществени механизми, по които би трябвало да върви доста ясна и точна връзка. От една страна сред обособените ведомства, а от друга сред изпълнителната и локалната власт.

„ Ние, в качеството си на Министерството на нововъведенията и растежа ще бъдем координатор сред обособените звена. Надявам се на добра последователност, както и условия на работещ парламент напълно скоро, за може процесите, които сега сме задвижили, да имат своето положително продължение “, добави министъра.

Министър Пулев разгласи, че до края на годината микро-, дребните и междинни предприятия ще могат да аплайват за над 735 млн. лева Националния проект за възобновяване и резистентност /НПВУ/ и по Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ /ПКИП/ към Министерството на нововъведенията и растежа. 600 млн. лева са средствата единствено по НПВУ.

„ Правим всичко допустимо да подкрепим най-уязвимия сегмент от българския бизнес. Пари има. Планът за възобновяване и резистентност е отворен и работи, макар всички спекулации “, разясни Пулев. Той прикани компаниите от областите Габрово, Плевен, Велико Търново и Ловеч, както и цяла Северна България, да аплайват до 21 септември 2022 година по първата отворена процедура по Плана за възобновяване и резистентност – Технологична рационализация. Тя е в размер на 260 млн. лева Документите за нея се подават напълно онлайн през системата ИСУН.

Министърът разгласи, че в границите на месец септември ще започва и втората процедура по ПВУ – програмата за киберсигурност и ИКТ решения в размер на 30.6 млн. лева По нея ще могат да аплайват към 1 400 компании.

„ До края на годината ще се отворят още две стратегии по Плана за възобновяване и резистентност – за създаване на ВЕИ за лично произвеждане на сила в размер на 200 млн. лева и за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност с общ бюджет от 120 млн. лева “, добави Пулев.

От съвсем 6 000 регистрирани компании в област Габрово 5 500 от тях дават отговор на критериите за микро предприятия – с до 9 заети чиновници.

„ На цялостни обороти работим и по структурните фондове на Европейския съюз. Общата им сума за идващия програмен интервал е 7 милиарда лева единствено по линия на Министерството на нововъведенията и растежа “, съобщи министърът. Той разясни, че първата стратегия за конкурентоспособност и нововъведения в предприятията с общ бюджет 3 милиарда лева е входирана за утвърждение в Брюксел. Втората –„ Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ с бюджет от 2.14 милиарда лева, следва да бъде изпратена за утвърждение до 23 септември.

На въпрос от страна на представители на АИКБ за усложнен достъп на компаниите до заеми Пулев отговори, че се работи по опциите за мостово финансиране. „ Работим по основаването на подобен артикул, тъй като идентифицирахме казуса и чуваме гласа на бизнеса “, сподели министър Пулев.

Той подсети, че в понеделник, 12 септември 2022 година, дружно с вицепремиера по ръководството на европейските планове Атанас Пеканов откриват в София форума „ Големите пари за дребния бизнес “, отдаден точно на опциите за кандидатстване по Плана за възобновяване и резистентност.

На мобилната приемна участваха началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов, началникът на отдел „ Програмиране “ в Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ Велина Попова, регионалният шеф на Габрово Кристина Сидорова, регионалният шеф на Велико Търново инж. Георги Гугучков, зам.-областният шеф на Плевен Александър Трайков и зам.-областният шеф на Ловеч Росен Веселинов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР