5,1 млн. лв. е предвидената глоба за НАП. Това каза

...
5,1 млн. лв. е предвидената глоба за НАП. Това каза
Коментари Харесай

КЗЛД обяви каква ще е глобата за НАП за хакерската атака

5,1 млн. лева е плануванаъа санкция за Национална агенция за приходите. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов. Национална агенция за приходите има свое управление и то ще реши по какъв метод ще заплати санкцията и дали ще апелира, добави още Караджов. 
На въпрос на Българска национална телевизия за какво санкцията е в подобен размер, Караджов отговори, че в конкретения случай са взети поради " виновното държание на организацията ", метода, по който е осъществена кражбата, както и дейностите на Национална агенция за приходите преди да стане кражбата. По думите на Караджов са регистрирани дейностите на Национална агенция за приходите от позиция " отговорност ".
Там е казусът, по тази причина е и тази глоба. Национална агенция за приходите е трябвало да направи повече за предварителна защита, в сравнение с е направено, безапелационен е Караджов.
Изтекла е информация за 4,1 млн. български жители, както и за 2 млн. покойници , стана ясно от думите на ръководителя на КЗЛД. Но незабавно той съобщи, че " малко се преувеличава " с опцията течът на данни да навреди доста на засегнатите.
Караджов изясни и, че 5,1 млн. лв. ще минат през КЗЛД, само че отиват в държавния бюджет т.е. КЗЛД няма да получи нито стотинка от санкцията. Не се чака и глобата към Национална агенция за приходите да се усили, без значение дали има спомагателни тъжби от физически лица.
По думите му глобата не цели наказване, а по-добро държание на Агенцията. Караджов изрази вяра, че след този обществен скандал ще се промени методът на мислене, както и ще има промени във висшия мениджмънт. 
Председателят на КЗЛД разяснява пред bTV и теча на данни от от банка ДСК . " В случая с Национална агенция за приходите кражбата на персонални данни е станала по актуален метод, а при кражбата от банката са взети хард дисковете. Физическото лице, което е причинител на кражбата на банката не е открито ", сподели Караджов.
По думите му, ДСК има на хартия добре написани процедури за запазване на персонални данни, единствено че на процедура те не са добре спазвани . Информацията е сензитивна - да вземем за пример физически белези, имотно положение, даже здравен статус - кредитоискатели са представяли обстоятелства пред банката за нуждата от лекуване, с цел да могат да получат заем.
Към момента на теча на данни банката е известена за кражбата на данни на едно лице и тя се е свързала с него, само че в този момент се схванало, че става въпрос за 33 500 души и следва ДСК да ги уведоми персонално, изясни Караджов. По думите му, не може да се стигне до машинация с откраднатите персонални данни от банковата институция. Според него кражбата се прави, тъй като има интерес от някой. В съответния случай е хубаво, че има органи и се ползват законите, посочи Караджов и изрази вяра, че админите на персонални данни ще внимават повече, другояче трябвало да се удвои и утрои кадровият запас на КЗЛД. Той добави, че казусът " ДСК " не значи, че такива проблеми всеобщо има в банковия бранш.
За край Караджов разяснява информацията, че банка желала от свои клиенти да попълнят в декларация дали имат политическа принадлежност и каква е тя. Той беше безапелационен, че това е нелегално.
Вижте повече за теча на данни в банка ДСК в публикацията ТУК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР