49% от пълнолетните български граждани са убедени в ползата от

...
49% от пълнолетните български граждани са убедени в ползата от
Коментари Харесай

”Екзакта”: Близо 50 на сто от българите смятат за полезна Комисията по досиетата

49% от пълнолетните български жители са уверени в изгодата от съществуването на самостоятелен държавен орган като Комисията по досиетата. Само 23% показват, че не виждат необикновен смисъл от него отсега нататък. Това демонстрират данните от национално представително изследване на „ Екзакта рисърч груп ”. Темата е настояща през последните години поради изявления на политици от разнообразни партии (вкл. и вицепремиера Красимир Каракачанов) за това, че комисията е изчерпала смисъла от съществуването си и би трябвало да се размени от Институт за националната памет.

56% от интервюираните аргументират позицията си за потребността от битие на Комисията с желанието си за обществено разгласяване на резултатите от осъществяваните инспекции. Този висок дял остава неизменен през последните 5 години.

61% от българите са уверени, че лицата на изборни длъжности и тези на управителни постове в държавните институции наложително би трябвало да бъдат проверявани за принадлежност към структурите на Държавна сигурност или към разследващите служби на Българска народна армия. Едва 16% мислят, че сходни инспекции са ненужни.

В последната група обаче влизат цели 36 на 100 от гласоподавателите на Българска социалистическа партия. Като цяло, това е и единствената партия, в която мненията за съществуването на комисията са поляризирани – 41% считат, че е нужна, а 36% са на противоположната позиция.

Най-масовото очакване за промени в закона (заявено от 25% от българите) е обвързвано с публичното предпочитание за разширение на обсега на проверяваните лица от комисията. Очевидно към момента съществува прочут недостиг на доверие по това дали всички сътрудници на някогашната Държавна сигурност в последна сметка ще бъдат в миналото обществено огласени.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР