49 на сто от българите смятат, че членството в ЕС

...
49 на сто от българите смятат, че членството в ЕС
Коментари Харесай

Евробарометър: 49% от българите смятат, че членството в ЕС е нещо добро

49 на 100 от българите считат, че участието в Европейски Съюз е нещо положително, а 13 на 100 се отнасят към него негативно съгласно ново изследване на " Евробарометър ", предоставено от Европейския парламент и осъществено в края на предходната година, оповестява БНР.

Спрямо предходна анкета от 2020-та година, поддръжката за Общността у нас спада със 7 на 100, а негативните настроения се усилват с 4 на 100.

Въпреки че делът на българските жители, които считат, че страната е спечелила от участието си в Европейски Съюз, остава висок - 60%, той е по-нисък от средноевропейския и понижава с 4 % по отношение на есента на 2020 година

Българските жители виждат изгодите от Европейски Съюз главно като опциите за работа, възстановяване на съдействието сред България и другите европейски страни и поддържането на мира.

Като съществени цели интервюираните сънародници слагат върховенството на закона и свободата на напредване - с идентичен резултат от 32%, а на второ и трето място се подреждат зачитането на националната еднаквост, просвета и обичаи в страните-членки и солидарността сред страните и районите в Общността.

Българите възприемат публичното здраве като главен приоритет на политиката на Европарламента с 53%, дружно с битката с бедността и общественото изключване - 51%.

Подкрепата за стопанската система и основаването на нови работни места е на трето място с дял от 48%.

Едва 16% от интервюираните българи считат изменението на климата за приоритет.

Интересен е фактът, че 11 страни-членки слагат отбраната на демокрацията преди всичко, като за българите това тя идва чак на четвърто.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР