480 млн. лв. са задълженията на Топлофикация-София, натрупани през последната

...
480 млн. лв. са задълженията на Топлофикация-София, натрупани през последната
Коментари Харесай

Столичани да се готвят за студена зима? "Топлофикация" с 480 млн. лв. дългове

480 млн. лева са отговорностите на " Топлофикация-София ", насъбрани през последната една година. До края на седмицата се чака да бъде подписан договорът с " Булгаргаз ", който да подсигурява доставките на газ за зимата, а от Столичния общински съвет упорстват нарастването в цената на синьото гориво да бъде поето от страната под формата на обезщетения.

" Топлофикация-София " обезпечава топлинни услуги на близо един милион софиянци. За някои от тях парното е без конкуренция, без значение от цената. 

" И 100% да се увеличи- каква е алтернативата, не можем да горим мебели, нито да палим огън в жилището ", жалва се столичанин.

През последните 10 години обаче общинското сдружение натрупа задължения в размер на 1.3 милиарда лв.. От тях близо 340 млн.лв. са отговорностите към " Булгаргаз ". 

" За последната една година в " Топлофикация " се натрупаха 480 млн. лева нови отговорности от разликата сред курс купува и курс продава на газа. Ние сме срещу тези пари да бъдат търсени от жителите директно с нарастване на сметките за парно ", разяснява ръководителят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев.

От СОС упорстват нарастването в цената на газа да бъде поето от страната под формата на обезщетения. 

" Над 2 милиарда лв. са облагите на АЕЦ " Козлодуй " за тази година. Те в историята не са имали такива. Тези свръх облаги не би трябвало да остават в страната, а да бъдат разпределени, с цел да покрият и омекотят удара, който жителите понасят ", безапелационен бе той.

Столичният общински съвет, представители на Българския енергиен холдинг и служебният министър на енергетиката Росен Христов образуваха работна група за излизане от рецесията. Обсъжда се и разновидността от общинско сдружение " Топлофикация " да стане държавно. 

" Най-важно е " Топлофикация " да остане обществена благосъстоятелност - на страната или на общината. Очакваме да забележим какви са концепциите на страната за придобиване на сдружението, какви ще са гаранциите, че това сдружение няма да стане частна компания на някой предприемач. Това ние няма да го позволим ", счита той.

Междувременно клиентите на Топлофикация се готвят да прекарат тази зима на студено. Последното повишаване от 1 юли е с 40%. 

" Някой път в най-студеното пущам за малко духалка и това е ", споделя консуматор. 

" Да стоим малко по-облечени и при по-ниска температура, да привикваме - това е единственият метод ", заявява различен.

Въпреки че Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди близо 19% по-висока цена на газа от 1 септември, от " Топлофикация " към момента не са поискали ново нарастване на цената на парното и топлата вода. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР