48-ото Народно събрание не успя да избере председател на парламента

...
48-ото Народно събрание не успя да избере председател на парламента
Коментари Харесай

Важните новини във ФАКТИ за 19 октомври


48-ото Народно заседание не съумя да избере ръководител на Народното събрание след две процедури с по две повторни гласувания, създавайки невиждана обстановка. Накрая председателстващият Вежди Рашидов разгласи, че процедурата ще продължи на следващия ден, в 10:00 часа.

Решението пристигна след две несполучливи процедури и две прегласувания. След това ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи съвещанието да бъде прекратено.

Консултирах се и с по-стари парламентаристи: Не сме имали подобен случай до момента Народно събрание да не избере ръководител и при второ гласоподаване.

Изборът на нов ръководител е знак, че един даже мощно фрагментиран парламент може да откри обединяване към значими за страната решения.

”Нашата отговорност е да предложим ръководител на Народното събрание. Ние предлагаме Росен Желязков ”. Това водачът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на въпрос по какъв начин партията му, която е най-голямата политическа мощ, ще излезе от патовата обстановка в Народното събрание, която се сътвори откакто нито един от издигнатите за ръководител претенденти не получи нужното болшинство от 50% от присъстващите плюс 1 глас.

По отношение на това, което се случва в Парламента мога да бъда доста подигравателен. Но няма. Защото е тъжно и допускам, че всички ще се съгласите с това. Защо е подобен тоя Парламент? Защо е подобен футболът? Защо са такива служителите на реда? Е, отговорът е явен и ние не трябва да се срамим от това, или в случай че се срамим, е извънредно време да създадем нещо по въпроса. Българският футбол е подобен, тъй като ние сме такива. Българските служители на реда са такива, тъй като ние сме такива. И българският Парламент е подобен, тъй като ние сме такива. Е, та нали тези хора са пристигнали от нас. И футболистите и Българският футболен съюз са българи, и служителите на реда и полицията са българи, и политиците и Парламента са българи.

Конституцията ясно е дала разпоредбите, в случай че би трябвало ще стоим колкото време би трябвало, не ни е боязън от работа. Няма да вършим безпринципна диалогичност. Това съобщи съпредседателят на " Продължаваме Промяната " Кирил Петков във връзка несполучливата процедура за избор на ръководител на Народно събрание след два опита, оповестяват от Българска национална телевизия.

Важно е да забележим дали някой от " Възраждане " или " Български напредък " няма да излезе от зала, това ще е " златен пръст ".

На отговор, че от " Възраждане " към този момент са декларирали, че ще отстояват своята кандидатура за ръководител на Народно събрание Петър Петров, Петков сподели малко: " Значи влизаме всички в зала ".

Лекари, медицински сестри, фелдшери, водачи на коли за спешна помощ и санитари от центрове за незабавна здравна помощ в страната стачкуват поради ниските си хонорари. В обедните часове те блокираха придвижването пред Народното събрание.
" Протестираме с искане за почтено възнаграждение, за положителни условия на труд, за категоризация на труда на медиците, с гледище тя да бъде изравнена с тази на работещите в пожарната ", съобщи водачът на профсъюз „ Защита “ Красимир Митов.
Той уточни, че в случай че депутатите не излязат да приказват с протестиращите, в 13:00 ч. ще бъде проведено автошествие в центъра на София.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР