48 депутати от Възраждане и ИТН, плюс Радостин Василев, са

...
48 депутати от Възраждане и ИТН, плюс Радостин Василев, са
Коментари Харесай

Възраждане и ИТН залагат мина под конституционната реформа с питане до КС

48 депутати от " Възраждане " и Има Такъв Народ, плюс Радостин Василев, са отправили запитване до Конституционния съд, което може да забави приемането на плануваните промени в Конституцията.

Задачата пред Конституционен съд е да разтълкува разпоредбите за гласоподаване на въпросните промени, които плануват две разнообразни хипотези:
Народното събрание може да промени конституцията със 180 гласа на три гласувания в разнообразни дни, илиАко предлагането получи по-малко от 180, само че повече от 160 гласа поддръжка, то се слага на ново разглеждане след 2-5 месеца. При новото разглеждане, предлагането се приема, в случай че за него са дали своят вот не по-малко от 160 депутати.
Конституционният план на Христо Иванов събра в пленарната зала през октомври. Това е единствено един глас над минималния брой, необходим за продължение на процедурата.

Бойко Борисов и тогавашният водач на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ алегорично не участваха на гласуването.

Предстои новото му разглеждане да се организира на 6 декември и да бъде завършено още в идващите дни.

" Възраждане " и Има Такъв Народ обаче желаят Конституционен съд да изясни дали освен това прегласуването още веднъж ще има условие за по-високия предел от 180 гласа. Ако това е по този начин, Народното събрание ще би трябвало да чака още 2-5 месеца за второ четене, и вероятно още толкоз - за финалното гласоподаване.

При това състояние окончателното приемане на измененията в конституцията може да се отсрочи най-рано за април 2024 година, написа правният уебсайт " Лекс ". Това е и мнението, което се застъпва от експерти по конституционно право като проф. Емилия Друмева (бивш юридически секретар на Румен Радев) и доцент Наталия Киселова.

Въпросът поражда в този момент - след 5 по-ранни промени в Конституцията - тъй като за първи път се случва текстовете да нямат най-малко 180 гласа болшинство.

Според Радомир Чолаков - това не било бойкот на измененията от страна на Има Такъв Народ и " Възраждане ".

Той счита, че е добре да се създадат редакции, " към които да има консенсус ", и тогава партиите от болшинството могат да съберат и повече от 180 гласа.

" Според мен при промени на Конституцията би трябвало да се стремим точно към оптимален консенсус и всички политически сили са призвани да мислят държавнически, а не за тясно политическите си цели ", споделя той пред медията.

Искането е импортирано на 17 ноември и е разпределено на арбитър Красимир Влахов от Конституционен съд като докладчик.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР