48 000 от работещите у нас са пенсионери Имаме глад

...
48 000 от работещите у нас са пенсионери Имаме глад
Коментари Харесай

Надя Василева, Българска конфедерация по заетостта: Навсякъде има недостиг на кадри

48 000 от работещите у нас са пенсионери

Имаме апетит на фрагменти, дисбаланс на търсене и предложение, усеща се съвсем пикът, би трябвало да се вземат ограничения. Населението понижава, топим се с 10 индивида на час, би трябвало да мислим съществено за тактики, които да подобрят процеса. Няма по какъв начин да увеличим популацията с вътрешни сили, би трябвало импорт извън.

Това съобщи ръководителят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева по Bulgaria ON AIR. Тя посочи, че на всички места има дефицит на фрагменти, а най-осезаем е в производството, в хотели и заведения за хранене. Спад на търсенето има IT бранша.

" Привличането и задържането на фрагменти става персонализирано, не може да се генерализира - ще създадем един тиймбилдинг и ще запазим хората. Най-добрата инвестиция е да обезпечи бързо заместител на някой напускащ, което в България е мъчно заради неналичието на фрагменти ", разяснява Василева.

Тя посочи, че и тази година е имало великденски бонуси, главно в производства, които са на облага.

" Имаме най-малко 20% растеж на заплатите, спрямо предходната година. От една страна концепцията е да се догони инфлацията, въпреки това е естествен развой - заплатите ни са най-ниските в Европейски Съюз, само че и не на всички места се случи това нарастване ", акцентира ръководителят на Българската конфедерация по заетостта.

По публични данни 48 000 от работещите у нас са пенсионери. И уточни, че тези хора с опит не би трябвало да бъдат изключвани от пазара на труда.

" Трябва да имаме преквалификация, организация на труда, тъй че тази част от населенeито да се влее, да не работи от 9 до 6. Това е скъп запас, който би трябвало да се употребява. Те са доста по-дисциплинирани, по-трудно биха напуснали ", добави Надя Василева.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР