475 семейства от Монтанско са кандидатствали за помощи заради онлайн

...
475 семейства от Монтанско са кандидатствали за помощи заради онлайн
Коментари Харесай

Близо 400 семейства от Монтанско получават помощи заради онлайн обучението

475 фамилии от Монтанско са кандидатствали за помощи поради онлайн образованието на децата им, a 397 са утвърдени, оповестиха от Регионалната диркция „ Социално подкрепяне “.
60 заявки не са утвърдени, а документите на 18 са в развой на обработка.
Парите се отпускат от страната в помощ на фамилии, член на които остава вкъщи по време на онлайн образованието на децата си.
„ Това е най- положителната и навременна мярка по време на пандемията, защото малко са работодателите, които разрешават чиновниците им да работят у дома “, разясниха родители.
Условията са да получат месечна помощ, в случай че детето им се образова отдалечено вкъщи и те би трябвало да останат с него, с цел да го гледат.
Мярката обгръща фамилиите на деца до 14 години. За едно дете помощта на месец от новата 2021 – ва година става 670 лв., а за две и повече деца – 975 лв. поради нарастването на минималната работна заплата, прецизираха от дирекцията.
Доходната граница за приемане на средствата е 975 лв. на член от фамилията от 1 януари 2021 година.
И родителите с по-висока подготовка, които получават заплати, близки до междинната за страната, могат да получат навременна поддръжка при положение, че са останали без приходи.
Определянето на средномесечния приход се пресмята въз основата на месеца, в който са въведени рестриктивните мерки поради COVID-19, а не както преди – въз основата на предходния месец.
В случай, че детето се образова отдалечено поради карантина или изключителна епидемиологична конюнктура, фамилията може да получи помощ, в случай че единият или двамата родители не могат да употребяват заплатен отпуск или да работят отдалечено.
Право на целева помощ имат фамилии с деца до 14-годишна възраст, когато двама или единият от работещите родители или родител, отглеждащ самичък дете, не може да прави отдалечена работа от у дома и няма опция да употребява заплатен отпуск. Също и когато двама или единият от работещите родители са останали без работа, само че нямат право на обезщетение за безработица или размерът на компенсацията е по-нисък от минималната заплата.
Хората със свободна специалност, могат да подадат в Национална агенция за приходите заявление за преустановяване на активността за прочут интервал. След като мине карантината или изключителната епидемиологична конюнктура, той може да възвърне активността си.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР