470 сигнала са постъпили в Комисията за защита на потребителите

...
470 сигнала са постъпили в Комисията за защита на потребителите
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: 470 жалби са постъпили в КЗП по празниците

470 сигнала са постъпили в Комисията за отбрана на потребителите за 10-те дни по време на коледните и новогодишните празници, за интервала сред 22 декември и 1 януари в това число. Това сподели Димитър Маргаритов, ръководител на Комисията за отбрана на потребителите в утринния блок на Българска национална телевизия.

Вижте целия диалог във видеото.

Има известно нарастване по отношение на естествения поток от сигнали, които постъпват в Комисията, само че на фона на разноските и респективно извършването на покупки във връзка празниците, оказва се че към 500 тъжби и сигнали не дават картина на " доста килнат пазар ", който е " цялостен с измами ".
Димитър Маргаритов: В част от тези сигнали ние виждаме една наклонност. Именно, както вие споменахте, по празниците има една еуфория, приповдигнат дух, търговците могат да се опитат да вкарат някакви хитринки в ежедневния пазарен развой, като да вземем за пример нереални понижения, таксуване на касовия уред на цена по-висока от тази, която е била оповестена на етикета, като опити да ви изкушат да си купите нещо сякаш на по-ниска цена, а след това да излезе, че тази цена се е отнасяла единствено за мострата. По-голямата зоркост на потребителите ги е предпазила от това да станат жертви на някакво нарушаване.
25 000 са всички тъжби, постъпили в комисията през предходната година. КЗП получава тъжби за всевъзможни потребителски несгоди. От това, че несъвпадението в цената е било 1 стотинка, до това, че човек си е закупил скъпа движимост и е имало проблем или с доставката, или с действието.
Димитър Маргаритов: Нашата комисия става все по-търсена от всевъзможен вид жители, които имат най-различни проблеми. Радвам се, че обществото привижда в КЗП нещо като " стопански омбудсман ", който може да бъде в помощ освен по въпроси, свързани с функционалностите, само че и всеки един спор, който може да бъде позволен по един рационален метод с решение, което удовлетворява и двете страни.
Нарушенията в онлайн пространството като % са повече, в сравнение с в комерсиалната мрежа. Българинът е претърпял своята консервативност при заплащането и извършването на покупки онлайн. Въпреки това, по-голяма част от покупко-продажбите и заплащанията се случват в магазините. Хората покачват своята интензивност и са подготвени да реагират при нарушавания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР