47-годишният Иван Трифонов от пловдивското село Войводиново, получи условно наказание

...
47-годишният Иван Трифонов от пловдивското село Войводиново, получи условно наказание
Коментари Харесай

Условна присъда за мъжа, причинил ПТП с 2 жертви край Пловдив, мотористът бил пиян и дрогиран

47-годишният Иван Трифонов от пловдивското село Войводиново, получи условно наказване от 3 години отнемане от независимост с 5 години изпитателен период, за причиняване на гибел на двама души по несъобразителност. Делото против него мина по съкратената процедура, като той напълно призна виновността си, съгласявайки се с всички обстоятелства и условия в обвинителния акт.
Прочетете още
Трагедията се разигра на 23 октомври 2020 година. Трифонов управлявал лек автомобил " Мерцедес " като подхванал ляв завой и лишил преимуществото на движещия се против него мотор, в резултат на което настъпил съдбовният удар. На мотора били две момчета, които пътували от Войводиново към Пловдив, а мерцедесът се движил от Пловдив към Войводиново. След удара, моторът се удря в различен мерцедес в същата посока на първия. Спътникът на моториста - Веселин Тувков умира на място, а водачът - Наню Нанев е откаран в болница с извънредно тежки пострадвания, където 10 дни по-късно умира.

Според автотехническата експертиза моторът се е движил с извънредно висока скорост -138км/ч. при разрешени 90км/ч., а в кръвта на водача са открити алкохол и амфетамини. Според заключението на специалистите, с цел да се избегне съдбовния удар, мотористът е трябвало да кара с не повече от 55км/ч.

Мерцедесът на Трифонов от своя страна е правил маневрата с 33км/ч., като е понижил до 26км/ч. сега на удара.

С оглед съпричастността и на двамата водачи към нарушаването, прокурорът по делото изиска наказване насочено към междинното, планувано в закона. Според него, в случай че не беше подхваната маневра ляв завой нямаше да има ПТП. Като отегчаващо виновността събитие, представителят на държавното обвиняване уточни, че Трифонов е имал 6 фиша за нарушавания обратно във времето.

Адвокат Елдъров от своя страна изиска условно наказване за водача на мерцедеса, поради съществуването на голям брой смекчаващи условия. Той уточни чистото правосъдно минало и положителни характеристични данни на Трифонов - фамилен, работещ, без нарушавания на пътя в последните над 10 години.

В последните си думи към съда Иван Трифонов сподели, че извънредно доста съжалява и, че в случай че може, би върнал времето обратно, с цел да избегне нещастието.

„ На никой не поисквам сходно нещо. Надявам се на милостта на съда. Искам в случай че може да ми се върне остарелия метод на живот, само че е невероятно.  Старая се да съм мощен, тъй като съм опора на това семейство, само че оттогава нищо не е същото. Надявам се съда да вземе заслужено решение ”, добави Трифонов.

Предвид съществуването на алкохол, опиати и превишена скорост, от страна на моториста, арбитър Петко Минев акцентира, че е налично изискване на съпричиняване. Тоест виновността за случая е споделена. С оглед цялостните признания на Трифонов съдът го дефинира за отговорен, редуцирайки присъдата му с 1/3.

Така Иван Трифонов получи наказване от 3 години отнемане от независимост, отсрочени във времето с 5 години. Освен това той беше наказан да заплати 2162,40лв. разходи за направените експертизи по делото. Трифонов остава и без брошура за период от 3 години.

Решението предстои на обжалване в 15-дневен период пред Апелативен съд-Пловдив.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР