47-годишен продавач на главния базар в Стария град на Кабул

...
47-годишен продавач на главния базар в Стария град на Кабул
Коментари Харесай

Изборите в Афганистан: Борба между две поколения, пари, оръжия и минала слава

47-годишен продавач на основния базар в Стария град на Кабул не приема широкоразпространения скептицизъм и изказванията за измами, които тегнат над изборите за постоянно осмивания парламент на Афганистан този месец.

Гласуването на 20 октомври, считано от интернационалните сътрудници като суха подготовка за президентските избори следващата година, е затруднено от безредните мерки, изказванията за измами и безконечните страхове от въоръжено принуждение, разяснява Българска телеграфна агенция.

Но Наджибула, който като доста афганистанци се показва с едно име, сподели, че това ще бъде опция за пречистване на институцията. Тази вяра се споделя от задграничните спонсори, които обезверено търсят признаци за прогрес 17 години след свалянето на талибаните от власт.

" За благополучие, измежду претендентите има надарени, подобаващи и образовани нови лица, които могат да възстановят имиджа на Народното събрание ", сподели Наджибула.

Правителството и интернационалните сътрудници на Афганистан разчитат, че оптимисти като Наджибула ще обезпечат триумфа на гласуването, което се отсрочва от три години.

След бавното начало към този момент са регистрирани съвсем 9 милиона гласоподаватели и 2500 претенденти, които се борят за места в 249-членната долна камара, а акцията публично стартира в края на предишния месец.

В Кабул бетонните заграждения срещу гърмежи са облепени с предизборни плакати на стотици претенденти за Народното събрание, както и на сегашни депутати, които се стремят към преизбиране.

Доверието в подкрепяното от запада държавно управление е застрашено, тъй като талибанските бунтовници управляват към една трета от страната, хиляди хора са убити в боевете и има подозрения за триумфа на американската тактика, целяща бунтовниците да бъдат принудени да се съгласят за мирни договаряния посредством усилване на въздушните удари.

" Искаме да има навременни и транспарантни избори. Това не е загадка ", сподели пратеникът на Европейския съюз Пиер Майодон.

" Както всъщност, поради укрепването на институциите, по този начин и предвид на идващите, президентските избори. "

Въпреки, че се приказва за отлагането им, президентът Ашраф Гани нееднократно е казвал, че изборите ще бъдат създадени в точния момент, а Независимата изборна комисия (НИК) и държавното управление отхвърлят спекулациите за каквото и да е закъснение.

" Изборите ще се състоят, 100 % ", сподели представителят на НИК Саид Хафизула Хашими.

Подготовката обаче изобщо не върви безпрепятствено. Първоначално изборните управляващи възнамеряваха в страната да има 7355 изборни секции, само че едвам 5100 ще могат да бъдат отворени по аргументи, свързани със сигурността, съобщи НИК.

От седмици в медиите доминират известия за подправено вписване на гласоподаватели и обвинявания в интервенция на авторитетни районни и локални властнически водачи.

Вместо да се разисква политиката, по-голямата част от силата се посвещава на разправии по въпроси като новата биометрична система за инспекция на гласоподавателите, за която политически партии упорстваха в последния миг.

Последните 22 000 мобилни устройства за биометрична инспекция дойдоха в Кабул едвам в края на предишния месец и ще бъдат разпратени до провинциите в идните дни, само че никой не е сигурен дали системата за 20 милиона $ ще бъде пусната в деяние в изборния ден.

ДВЕ ПОКОЛЕНИЯ

Видният ефирен публицист Самиула Махди, който се бори за място в Народното събрание, признава, че процесът " не вдъхва доста доверие ". Но той преглежда конкуренцията като опция да бъде заменена дискредитираната политическа класа, състояща се от авторитетни лобисти и локални шефове, доста от които са забогатели с помощта на контракти, свързани с войната.

" Понякога чувствам, че това е битка сред две генерации ", сподели той. " Те имат парите, силата, оръжията и политическата власт, само че мислят основно за предходна популярност и минали неправди. "

" Ако имаме почтени избори, хората ще могат да гласоподават за ново потомство, което мисли за бъдещето. "

По конституция Народното събрание преглежда и ратифицира законите, само че на процедура няма огромна власт и се е трансформирал в въплъщение на ширещите се злоупотреби, поради които Афганистан е съвсем в дъното в показателя на " Трансперънси интернешънъл " за корупцията по света.

Организация на обединените нации съобщи в отчет през май, че " законодателното заседание на Афганистан е част от корупционния проблем и нормално не се пробва да бъде част от решението ". Крадливите депутати са постоянно осмивани от коментаторите в обществените медии и телевизионните комици.

" На хората им е омръзнало, те желаят смяна ", сподели Махди. " Някои си мислят: " Защо ни е парламент? ", само че това е, тъй като имаме неприятни депутати. "

От 2500-те претенденти 35 не бяха позволени от НИК до присъединяване в конкуренцията поради съмнения за връзки с въоръжени групи или въвличане в случаи на ликвидиране, изнудване или обезчестяване. Много други, против които има сходни обвинявания, остават в листата.

Никой не чака на изборите да няма измами или принуждение, само че в случай че вотът не се състои преди настъпването на суровата афганистанска зима, ще е невероятно в страната да има гласоподаване преди идната година.

В Кабул настойчиво се носят клюки, че в случай че биометричната система не може да бъде пусната в деяние в точния момент, е допустимо да се наложи закъснение.

Чуждестранните донори се опасяват, че в случай че това се случи, надеждността на прохождащите демократични институции в Афганистан може да бъде съдбовно подкопана.

" Въпреки че ще има ограничавания, това е по-добре от ново отсрочване на изборите, по тази причина те би трябвало да се състоят навръх този ден ", сподели Майодон от Европейски Съюз. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР