462 са новите случаи на коронавирус у нас. Процентът положителни

...
462 са новите случаи на коронавирус у нас. Процентът положителни
Коментари Харесай

Какво е постковид синдром?

462 са новите случаи на ковид у нас. Процентът позитивни проби към този момент е 2,8. Тревожни ли са тези данни и какво да предприемем?

Темата разяснява в “Нашият ден “ проф. доктор Александрова, вирусолог към Българска академия на науките.

“Лятото е в разгара си, само че явно вирусът отхвърли да си вземе отпуск. Делта разновидността на вируса е много деен. Сбъднаха се прогнозите на специалистите – случаите се усилват.

Това, което можем да създадем е на първо място да запазим успокоение, тъй като към този момент сме минали през няколко талази и знаем защо става дума.

Трябва и да съблюдаваме прецизно ограниченията. Трябва да попречим на разпространяването на вируса, само че и с цел да попречим на способността му да продуцира нови и нови разновидности, защото знаем, че той мутира, когато се развъжда. Сега е времето искащите да се имунизират, да го създадат.

Какво отличава Делта разновидността

Не мисля, че сме в положение да разграничим признаците на зараза с Делта вид. Знаем, че има доста респираторни вируси. Те имат доста сходна симптоматика. Има и доста ентеровируси, които са в разгара си, само че те също могат да провокират сходни реакции.

Разграничаването на признаците в някои случаи би затруднило и експертите. Лабораторна диагностика би могла да удостовери и да каже за кой вирус става въпрос.

Ваксинираните

В обновената информация в Центъра за предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати още веднъж потвърдиха, че слагането и на двете дози ваксини, две седмици след втората доза ни обезпечават много висока степен на отбрана против тежко боледуване.

Едва ли някой би могъл да каже какъв брой време продължава тази отбрана. Може би затихването на отбраната няма да бъде с един и същи ритъм при другите хора.

Виждаме, че в някои страни като Израел и Англия доста съществено се подхващат стъпки към слагане на трета доза ваксина. Това е най-много при по-възрастни хора с разнообразни съпътстващи болести.

Трета доза

Това не е нещо ново в профилактиката, единствено че множеството ваксини се слагат в детска възраст. Понякога една ваксина е безусловно задоволителна, с цел да обезпечи нескончаем имунитет. В други случаи след избрани интервали от време, които са разнообразни в другите болестни причинители, може да се наложи последваща доза.

Това зависи от съответния извършител и имунитета, който той построява. Но по този начин или другояче при първата ни среща било то със самия болестотворен сътрудник, против който желаеме да изградим отбрана, или пък даването на първата ваксина построяваме имунитет.

Изграждаме и клетъчен имунен отговор.

По-важното обаче е друго, че след тази първа наша среща с имунизацията или патогена построяваме и така наречен кафези на паметта – имунологична памет. От тук нататък към този момент какъв брой дълго нашата имунна система ще помни, дали ще се постанова да опресняваме нейната памет, е въпрос, на който все още нямаме съответен отговор.

На процедура това е смисълът на трета доза. И на слагане на ваксини при хора, които към този момент са преболедували.

Т.нар. постковид синдром, за който лекарите още предходната година предизвестиха, беше в действителност една неприятна изненада.

Определението за него е това, че се следи най-малко един признак, който продължава със седмици след привършване на острата зараза.

Най-честите разказани признаци са – отмалялост, зной, само че и косопад, който продължава към три месеца и може да аргументи много сериозен прочувствен стрес.

Също по този начин безпокойствие и продължителни признаци от страна на сърдечно-съдовата и дихателната. В някои случаи може да има и по-неочаквани прояви от страна на кожата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР