45-тото издание на Прайда в Берлин започна днес с гръм

...
45-тото издание на Прайда в Берлин започна днес с гръм
Коментари Харесай

Стотици хиляди танцуваха по улиците по време на Берлинския Прайд

45-тото издание на Прайда в Берлин стартира през днешния ден с гръм и тропот, а стотици хиляди, подкрепящи идеята на ЛГБТК общността, излязоха по улиците на немската столица, съобщи ДПА.

Парадът, в който дефилираха 75 платформи, мина през центъра на града по 7,4-километров маршрут, а участниците бяха облечени с пъстроцветни неонови костюми.

Проявата беше под мотото „ Бъдете техния глас –и  нашия! За повече съпричастност и взаимност! “

Настроението беше приповдигнато, чуваше се хаус музика и електро бийт, а участниците танцуваха по уличното платно и на платформите.

Консервативният кмет на Берлин Кай Вегнер и Барбел Бас – председателката на немския парламент, откриха парада дружно и приканиха хората да се борят против дискриминирането на гей общността.

Трябва да изпратим явен сигнал за свободно, многообразно, многостранно общество. Постигнахме доста, само че има още доста да се направи, сподели Бас.

Кметът даде обещание също смяна в немския главен закон в речта си при откриването. „ Моят ангажимент към Сената на Берлин е: желаеме да променим член 3 от главния закон. Сексуалната еднаквост би трябвало да бъде включена в него. Това е моето заричане “, сподели през днешния ден Вегнер.

По настоящия закон хората не могат да бъдат дискриминирани или да получават облаги поради пола, етническата си принадлежност, расата, езика, страната, в която са родени, вярата, религиозните или политическите си възгледи.

Предложението на Вегнер е към този лист да бъде прибавена и половата ориентировка. Той е първият кмет на столицата, който взе участие в проявата на ЛГБТК общността.

Присъствието на Вегнер обаче не беше еднопосочно посрещнато. Чуха се дюдюкания и възгласи, че кметът християндемократ би трябвало да си върви.

Голямо знаме с цветовете на дъгата беше сложено пред постройката на канцлерството и както и предходната година имаше и украински камион с платформа, декориран с националните цветове синьо и жълто, който беше част от парада.

Организаторите чакаха в събитието да се включат до 500 000 души и то да се трансформира в едно от най-мащабните в Европа.

Парадът би трябвало да приключи с концерт при Бранденбургската врата с присъединяване на немската рок тайфа „ Токио хотел “ („ Tokio Hotel “).

 

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР