45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп поиска от федерален съд

...
45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп поиска от федерален съд
Коментари Харесай

Тръмп се опитва да попречи на ФБР в разследването по намерените в дома му документи - Важно днес

45-ият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп изиска от федерален съд краткотрайно да блокира прегледа на документите, които ФБР иззе преди две седмици от имението му във Флорида, като уточни, че по проблема би трябвало да бъде назначен специфичен специалист, който да следи прегледа.

В жалбата той упорства също по този начин Министерството на правораздаването на Съединени американски щати да му даде по-подробна квитанция за благосъстоятелност, в която са разказани предметите, конфискувани по време на претърсването в Мар-а-Лаго на 8 август, и се желае проверяващите да върнат тези, които са отвън обсега на заповедта за претършуване.

" Не може да се позволява политиката да въздейства на правораздаването. Правоприлагането е щит, който пази американците. То не може да бъде употребявано като оръжие за политически цели ", написа в настояването.

Американската правосъдна процедура разрешава за избрани каузи да бъде назначен специалист, който да преглежда конфискувани материали и да подсигурява, че проверяващите не преглеждат информация отвън тeхните компетенции. Практиката беше употребена, когато ФБР претърсиха домовете на някогашните юристи на Тръмп Майкъл Коен и Руди Джулиани.

Искането на 45-ия президент е предоставено на окръжния арбитър Айлин М. Канон, която самият Тръмп назначи на поста. Говорител на Министерството на правораздаването съобщи, че прокурорите ще показват отговора си в съда.

Претърсването на Мар-а-Лаго на 8 август бележи забележителна ескалация в едно от многото федерални и щатски следствия, с които някогашният държавен глава се сблъсква за времето, когато бе на власт.

След като той и неговите последователи се оплакаха в медиите, че претърсването е политически стимулирано, основният прокурор на Съединени американски щати Мерик Гарланд изиска от съда да разгласява редактирано копие от заповедта за обиск и разписката за благосъстоятелност, в която са разказани отнетите движимости.

Правителството на Съединени американски щати е възстановило над 300 класифицирани документа от Мар-а-Лаго, в това число материали от Централно разузнавателно управление на САЩ, Агенцията за национална сигурност и ФБР, оповестява изданието " Ню Йорк Таймс ", базирайки се на свои източници, осведомени с въпроса.

Искът, подаден от Тръмп, също по този начин цели да притегли вниманието към продължаващите му подмятания, че скоро ще разгласи нова кандидатура за Белия дом.

" Не може да се разрешава на политиката да въздейства на правораздаването. Президентът Доналд Тръмп е ясният водач в републиканските първоначални президентски избори през 2024 година и в общите избори през 2024 година, в случай че реши да се кандидатира. Освен това неговата поддръжка в междинните избори през 2022 година е решаваща за републиканските претенденти. ", се споделя в жалбата.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР