45-годишният служител от митническо бюро Търговище, заяви още, че тренира

...
45-годишният служител от митническо бюро Търговище, заяви още, че тренира
Коментари Харесай

Митничарят, задържан за трафик на хероин от Дубай, не знаел какво има в пратката!


45-годишният чиновник от митническо бюро Търговище, съобщи още, че тренира деца по футбол и тенис на корт.

Както по-рано медията ни заяви, в две обособени съвещания, Окръжен съд – Варна дефинира ограничения за неотклонение " задържане под стража “ на 35-годишния турски жител Мурат К., притежател на комерсиално сдружение и 45-годишният Светослав.

Пресцентърът на Окръжен съд-Варна напомня, че на 16 февруари 2021 година двамата са били привлечени като обвинени за преместване в съучастничество през границата на страната на хероин с общо тегло от 401,468 кг. Високо рисковото наркотично вещество пристигнало с контейнеровоз на 7 февруари 2021 година в пристанище Варна – Запад. Продавач на пратката е иранско сдружение. При инспекция на четирите контейнера с битумни ролки, в три от тях митническите инспектори откриват 71 ролки с тайници, в които били скрити 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество. Предстои да се изследва непорочност на открития опиат.

Обвинението по отношение на Мурат К. и Светослав Ф. е за тежко съзнателно закононарушение, за което Наказателен кодекс планува наказване " отнемане от независимост “ от 10 до 15 години и санкция от 100 000 до 200 000 лв..

Държавното обвиняване изиска по отношение на двамата да бъдат избрани най- тежките ограничения за процесуална насила. Прокуратурата уточни, че митническият чиновник е имал основа роля при организирането и оформянето на документите по вноса на артикули на комерсиалното сдружение. След като пратката се е забавила поради митническата инспекцията Светослав Ф. е изискал от Мурат К. да изтрие цялата си връзка с него, акцентираха от обвиняването. По отношение на турския жител обвиняването уточни, че е налице и действителна заплаха той да напусне страната и да се укрие, с цел да избегне наказателно гонене.

Пред правосъдния състав юристът на Мурат К. съобщи, че няма задоволително събрани доказателства, сочещи към съпричастност на турския жител към закононарушението. Според отбраната действително комерсиалното сдружение се е управлявало от различен човек. Поискана беше по-лека мярка за неотклонение, като беше изтъкнало оказаното подпомагане на следствието, както и съществуването на адресна регистрация у нас.

По-лека мярка беше поискана и за Светослав Ф. Защитата му посочи, че той е дълготраен митнически контрольор, без никакви нарушавания. Представени бяха документи удостоверяващи, че 45-годишния мъж е фамилен, поставя грижи за децата си и е с положителни характеристични данни. Освен това е направил опит да се самонарани, поради острата стресова обстановка, в която е бил подложен, като положението му е било удостоверено от експерти. Според отбраната му, Светослав само е съдействал за по-бързото освобождение на внасяните артикули на митницата, само че няма доказателства че е бил наясно какво има в битумните рула.

Като съобрази мненията на страните и събраните доказателства, правосъдният състав на Варненския областен съд реши, че може да се направи обосновано съмнение за съпричастност на Мурат К. и Светослав Ф. към повдигнатото обвиняване. В тази тенденция са свидетелските показания, протоколите за оглед, претършуване, изземване и фирмената документи. Съдът откри, че е налице и заплаха двамата да се укрият за да избегнат плануваното наказване от най-малко 10 години затвор. Според правосъдния състав,  вероятността двамата да извършат закононарушение против правораздаването също е действителна, защото механизмът на осъществяване на закононарушението допуска присъединяване на лица, които се намират отвън страната. Освен това са налице данни за опити да бъде укрита връзката сред турския жител и митническия чиновник, откакто Светослав Ф. е схванал детайлности за осъществяваната инспекция на пратката. Поради изложените съображения и съществуването на изискуемите от закона кумулативни предпоставки, Варненският областен съд дефинира по отношение на Мурат К. и Светослав Ф. ограничения за неотклонение - " задържане под стража “.

Определенията на Окръжен съд – Варна може да бъдат обжалвани пред Апелативен съд – Варна.

Какво обявиха през днешния ден юристите на Светослав, Иван Томов и Бранимир Балачев, вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР