45-годишната Мария дел Мар Галсеран Гадея, позната като Мар Галсеран,

...
45-годишната Мария дел Мар Галсеран Гадея, позната като Мар Галсеран,
Коментари Харесай

Мар Галсеран - първият испански депутат със синдром на Даун

45-годишната Мария дел Мар Галсеран Гадея, позната като Мар Галсеран, е секретар на Дирекцията за грижа за хора с увреждания на испанската Народна партия, а към този момент и част от испанския парламент.

На 18-годишна възраст Мар се причислява към консервативната Народна партия, като това бележи началото на нейната политическа кариера.

През май предходната година е включена в листата с претенденти, които Народната партия издига на районните избори във Валенсия под номер в 20 в листата.

Новината, че Галсеран е получила място в районния парламент бързо се появи в онлайн пространството.

" Добре пристигнала, Мар ”, написа в формалния си профил в обществените мрежи районният водач на партията Карлос Масон. " Страхотни вести за политиката и  преодоляване на бариерите ", добави той.

През 2023 година цитираният ръководител на самостоятелната област Валенсия я включва в Изпълнителния комитет, а по-късно - и в районните листи.

Галсеран е приключила Професионалната гимназия за хотелиерство и туризъм " Алтавиана " във Валенсия. Работила е в детска градина и е била президент на Дружеството за помощ на хора със синдром на Даун „ Asindown “ в града.

В продължение на 26 години Галсеран работи в държавната администрация във Валенсия, като последно оказва помощ за основаването на приобщаваща политика, отдадена на подпомагането на фамилии с деца със синдром на Даун.

„ Има хора, които ме поддържат. Но има и такива, които считат, че нямам умения. Те обаче не познават мен или произхода ми. Поемам огромна отговорност. Искам хората да ме възприемат като човек, а освен поради моето увреждане. Моля ви да работите, да не се отказвате от нито една своя фантазия, тъй като можете да постигнете това, което сте си сложили за цел.

В началото е мъчно, само че непрекъснато би трябвало да преодоляваш себе си, да си поставяш нови цели и задания. В последна сметка, без значение на каква цена, с неизменност всичко се реализира “, споделя Мар Галсеран.

" Това е невиждано ", разяснява Галсеран пред " Гардиън ".

" Обществото стартира да вижда, че хората със синдрома на Даун могат да допринесат доста. Но това е доста дълъг път ", прибавя тя.

Постижението на Галсеран бележи основен прогрес в позитивната наклонност на хората със синдрома на Даун да преодоляват бариерите на предрасъдъците, с цел да влязат в света на политиката. През 2020 година Елеонор Лалу стана първият човек с генетично заболяване във Франция, определен на обществена служба, като член на градския съвет в северния град Арас, а ирландецът Финтан Брей беше определен на политическа позиция в страната през 2022 година

В Испания първият политик със Синдром на Даун е Анхела Бачилер, която през 2013 година става първият общински консултант на Испания със синдром на Даун в северния град Валядолид.

Според Федерацията на хората с Даун Галсеран може и да е първата парламентаристка, която става част от районен или народен парламент.

" Това е както страхотна вест, по този начин и самопризнание за нейната работа и многото начинания, в които е взела участие. Това е добър образец за това какво е допустимо ", сподели Матия Амор от " Даун Испания ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР