45 дни след като от МС обявиха, че премиерът Кирил

...
45 дни след като от МС обявиха, че премиерът Кирил
Коментари Харесай

Премиерът още не е викал Фандъкова за детските градини

45 дни откакто от Министерски съвет оповестиха, че министър председателят Кирил Петков ще извика столичната кметица Йорданка Фандъкова, с цел да я пита за неусвоените средства за нови детски градини, срещата не се е провела.

" Във връзка с Вашето питане Ви осведомяваме, че министър-председателят Кирил Петков не е провел посочената среща с кмета на София Йорданка Фандъкова заради извънредно натоварената му стратегия през последните седмици. Срещата ще бъде проведена в околните дни ", обявиха от пресслужбата на Министерски съвет на питане на Клуб Z.

На 16 декември началникът на кабинета на премиера - Лена Бориславова, разгласи, че Петков ще извика Фандъкова на среща да изясни за какво не усвоява средствата, отпуснати й от страната за градеж на детски градини.

Още през юли тази година финансовият министър Асен Василев изнесе подробна информация, от която стана ясно, че не се усвояват милионите, отпуснати от страната за нови детски градини. За решение на този проблем държавното управление на Бойко Борисов е отпуснало с разпореждане на Министерски съвет 68 млн. лева, от които 65 млн. лева за столицата. Данните на МФ обаче демонстрират, че 74% от средствата са неусвоени към 30 юни 2021 година Усвоени са едвам 11% от парите или 10 млн. лева, като се чака до края на годината да бъдат усвоени още 28 млн. лева

Бориславова даде обещание да разгласяват подробна информация - какъв брой са неусвоените средства след срещата с Фандъкова, която обаче още не се е провела.

Няколко дни след изказването кметицата изясни пред публицисти, че до края на 2021 година ще са разплатили общо към 39 млн. лв. от тях и ще останат към 26 млн. лв., с които ще разплатят градините, които се строят сега и ще завършат идната година.

" За 2020 година са отпуснати общо 65 млн. лв. на Столичната община с две постановления още първата година, като част от строителството, което сме финансирали, сме разплатили 9,6 млн. лв. от тези 65. Тази година е най-силната година за строителство ", акцентира Фандъкова.

Правителството има намерение да направи безвъзмездни детските ясли и градини още от април. Таксите, които стигат до 50 лв., обаче не са огромният проблем пред родителите, а неналичието тук-там в забавачките.

Кабинетът счита да даде и общо 70 млн. лева от хазната за построяването на нови градини в страната.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР