45 000 българи годишно се сблъскват с инсулт. Изходът е

...
45 000 българи годишно се сблъскват с инсулт. Изходът е
Коментари Харесай

Дорина Добрева: 45 000 българи годишно се сблъскват с инсулт

45 000 българи годишно се сблъскват с инсулт. Изходът е друг при всеки един субект – дали ще бъде тежка инвалидизацията, дали ще бъде оздравял или ще е летален. Всички тези хора в годините натрупват голяма маса от живеещи своя живот след инсулт. Това сподели ръководителят на сдружението " Асоциация за инсулт и афазия “ Дорина Добрева в предаването " Денят на фокус “ на " Фокус “. 

Симптомите на инсулт са доста разпознаваеми и са главно три, напомни тя. " Изкривяване на лицето. Дясна или лява половина, ръка и крайник може да са отпаднали, да не може човек да вдигне паралелно двете ръце и да ги задържи. Друг значителен белег е завалването на речта, нарушен диалект или неспособност да се изговори вярно фраза. Това са признаци, които от предходната година ние сме онагледили посредством видеоклипове, които се излъчват в софийското метро, на голям брой постери и плакати. В 100 общини в страната има ситуирани осведомителни тристени “, изясни Дорина Добрева. 

9 май е Европейски ден за информираност за инсулт, а фокусът е върху живота след инсулт и нуждата той да бъде заслужен и пълностоен. " Необходимо е да се обезпечат такива типове лечения и поддръжка за претърпелите инсулт, че те още веднъж да намерят себе си. Техните близки да имат достъп до терапия – било то психическа поддръжка или умения, които би трябвало да придобият, с цел да могат да бъдат по-спокойни в обгрижването “, изясни Дорина Добрева.  

До 15 май в цялата страна ще бъдат проведени безвъзмездни профилактични прегледи на пациенти с инсулт. Информация за лечебните заведения, в които ще бъдат осъществявани съвещания, могат да бъде открита на уеб страницата на Асоциация " За инсулт и афазия “. " Пациентите могат да се обадят на националния телефон на Асоциацията – 0700 11 404, или да потърсят на нашия уебсайт програмата, в която са онагледени местата, където се оферират тези профилактични прегледи, телефони и часове “, разясни тя. 

На 12 май ще бъде учредена първата група за поддръжка след инсулт в Банкя със съдействието на Община Банкя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР