440 тона олово под формата на дим по време на

440 тона олово под формата на дим по време на ...

Поредни обвинения към властите в Париж за отравяне с олово заради Нотр Дам.

"440 тона олово под формата на дим по време на пожара - това превишава повече от четири пъти годишните емисии на олово в атмосферата за цяла Франция". Така говорителят на екоорганизацията "Робин де Буа" (Робин Худ) Анри Пезерат и изследователят Ани Тебо-Мони обясниха какво е било скрито от френската общественост за пожара, изпепелил Нотр Дам.
Дори със затварянето на Нотр Дам, екологичните групи и ключовият профсъюз настояват длъжностните лица да предприемат допълнителни предпазни мерки, за да защитят непосредствено заобикалящата ги общественост от потенциално вредните оловни отпадъци. А "Робин де Буа" заведе дело заради оловното замърсяване, за което се разбра чак след журналистическо разследване.
Френският президент Еманюел Макрон призова възстановяването на катедралата да приключи в рамките на пет години, но неговата амбиция може да не стане реалност поради допълнителните щети.
"Първите възстановителни работи няма да се проведат - най-рано - преди първата половина на 2020 година", се отбелязва в официално съобщение на администрацията и се добавя, че "здравето на работниците е абсолютен приоритет".
Припомняме, че в неофициалното състезание за възстановяване на катедралата, организирано от американското студио GoArchitect, което няма нищо общо с френските власти, победиха китайски архитекти.
 

Източник: actualno.com