44 000 са свободните работни позиции в цялата страна за

...
44 000 са свободните работни позиции в цялата страна за
Коментари Харесай

44 000 са свободните работни позиции в цялата страна за септември

44 000 са свободните работни позиции в цялата страна за септември. Пазарът на труда се забавя, а най-осезаемо е свиването в IT бранша - за две години обявите за работа са намалели съвсем на половина, демонстрират данните на HR компания и кариерен уебсайт.

По-малко разгласи за работа и стесняване на търсенето - такава продължава да е наклонността и последния месец в IT бранша. На кариерно ревю срещат Теодор и Румен - единият има солидните 12 години опит в областта на киберсигурността, а другият е първокурсник в същата компетентност и си търси първа работа като стажант.

" Пазарът въобще не е това, което е бил преди 5 години, което е бил преди 10 и е сензитивно по-различно, в сравнение с преди години. Това е по този начин, тъй като доста от задграничните компании бяха прогонени от българския пазар и те си намират бъдеще в страни, които оферират по-добри условия ", съобщи Теодор Паскалев, специалист по киберсигурност.

`Моята първа мечтана работа е такава, в която да мога да надграждам своите познания и да намирам нови другари и контакти ", добави Румен Георгиев, студент по киберсигурност в УНСС.

" Най-изявен спад има в IT бранша - това се следи в изследванията, които вършим в последните две години - там фактически 46% е спадът в обявите за работа, които се разгласяват. ", разяснява 
Йоанна Кирилова, управител " Продажба и събития ".

И в случай че за специалист с опита на Теодор предстоящата заплата на месец е над 5000 лв., то Румен желае 1500 без да има опит.

Тъй като доста хора са сега на пазара и търсят работа конкурентността е доста огромна и работодателите имат имат опцията да изберат по-изгодния вид за тях и за бизнеса им ", съобщи Теодор Паскалев, специалист по киберсигурност.

`Не бих желал доста огромно заплащане - нещо от сорта на 1500 лева може би, тъй като това е работа на 4 и на 6 часа ", разяснява Румен Георгиев, студент по киберсигурност в УНСС.

От другата страна са условията на работодателите. Според последните данни на националната статистика над 122 000 са заетите в " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения ", а междинната заплата за бранша е 5164 лв.. Бизнесът пък дава обещание конкурентни заплати.

" Нашата компания се занимава с телекомуникационни решения, жп сигнализация, радионавигация. Всички софтуери, свързани с гласова връзка земя-земя, земя-въздух. Търсим хора с инжерен опит, 5+ години в множеството случаи. В множеството случаи заплащането ни е конкурентно, по отношение на пазара. Поне в нашата компания постоянно се разчита на насъбрания опит, технологии, които индивидът може да даде и знанията ", съобщи Павел Вълков, софтуерен инженер.

Само 7 на 100 от обявите сега на пазара са от IT бранша. Най-голямото търсене е в бранш " Търговия и продажби " - всяка четвърта публикация е такава. На второ и трето място са хотелиерство и произвеждане.

" Има търсене както за експерти в разнообразни области, по този начин има търсене и за младежи, въпреки не толкоз огромно, за неквалифициран личен състав сигурно. Човек би могъл да си откри работа и без висше обучение сега ", посочи Йоанна Кирилова, управител " Продажба и събития ".

Не тъкмо подобен е казусът на Ради Даянов. Той се е върнал у нас от Испания, където е работил дълго във фабрика за пакетиране на зеленчуци. От съвсем година търси работа в Благоевград и се надява да получава 1100-1200 лв. при междинна брутна за страната - близо 2300 лева

" Във фабрика - 12 години съм работил като надзирател през нощта. Но тук не съм работил в България. Ходих на доста места на изявленията. Аз съм регистриран в бюрото по труда, също ", сподели още Ради Даянов.

А другояче се задълбочава и още една наклонност - предложенията за работа от у дома не престават да понижават.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР