438 деца без места в столични детски градини получават компенсации,

...
438 деца без места в столични детски градини получават компенсации,
Коментари Харесай

Едва 440 неприети в градини деца ще получат компенсации |

438 деца без места в столични детски градини получават обезщетения, заяви държавната пресслужба.

Правителството е одобрило 548 656 лв. за обезщетения за общо 440 деца, които не са признати в държавни и общински детски градини заради липса на свободни места. Проблемът на процедура съществува единствено в столицата, защото единствено две от тези деца живеят отвън София, допълват от пресцентъра на Министерския съвет.

Оттам не показват за какво броят на обезщетените е толкоз дребен - на фона на към 10 000 деца, останали без място в общинските ясли градини в столицата тази година.

Изплащането за актуалната образователна година ще се прави на два стадия. За интервала от 1 януари до 31 май т.г. едно дете от община Варна ще получи 733 лв., а едно от община Пловдив - 417 лв.. Останалите 547 506 лв. ще бъдат преведени на Столична община за 438 деца. Това прави по 1250 лв. на дете за интервала януари-май 2021 или по 250 лв. на дете. Второто заплащане ще бъде за интервала от 1 юни до 14 септември.

Средствата се дават на родителите за осъществени разноски за развъждане и образование на децата им. Съгласно Закона за предучилищно и учебно обучение право на отплата имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са признати в детска градина за съответната образователна година заради липса тук-там.

2,2 млн. за градини в 6 общини

Днес кабинетът отпусна 2,2 млн. лева за създаване на нови детски градини и разширение на съществуващи детски заведения в шест общини – Банско, Дългопол, Сандански, Несебър, Костинброд и Самоков.

Средствата са част от националната стратегия за строителство и реорганизация на детски образователни заведения и учебни заведения.

102 хиляди лева получава община Банско за създаване на асансьор в новострояща се детска градина. На община Сандански се отпускат малко над 1.4 млн. лева за строителство на нова детска градина, като сумата е половината от цената на плана, показва пресцентърът на Министерски съвет. Близо 550 хиляди лева са обезпечени за община Несебър за уголемение на детска градина „ Слънце “. Общините Дългопол, Костинброд и Самоков се финансират за разнообразни действия по планове за нови детски ясли и градини и учебни заведения или разширение на съществуващите.

Държавната стратегия цели да подкрепи общините да подсигуряват здравословни и качествени условия на образование в детските ясли, детските градини и учебните заведения. Тя е ориентирана и към превъзмогване на дефицита на свободни места. Сред заложените цели са още сполучливо въвеждане на наложителното предучилищно обучение на 4-годишните деца и увеличение на учебните заведения, в които образованието се организира на едносменен режим, показват от Министерски съвет.

По програмата в границите на три години до 2022 година са обезпечени 210 млн. лева, с които ще се финансират общо 136 плана. 89 от тях са за нови детски ясли и градини и надграждане на съществуващи. 41 учебни заведения и 6 професионални гимназии ще получат средства за нови здания и образователни корпуси и реорганизация на съществуващи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР