43-ият Истанбулски маратон, известен като „единственият междуконтинентален маратон в света“

...
43-ият Истанбулски маратон, известен като „единственият междуконтинентален маратон в света“
Коментари Харесай

Единственият междуконтинентален маратон в света се проведе в...

43-ият Истанбулски маратон, прочут като „ единственият междуконтинентален маратон в света “ и категоризиран като „ маратон със златен етикет “ от Световните олимпийски игри, се организира в мегаполиса през вчерашния ден.



Организиран от Голяма община Истанбул, тазгодишният маратон в Истанбул беше извоюван от Шийла Джеротич от Кения и Виктор Киплангат от Уганда.


Председателят на главната опозиционна Републиканска национална партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу, председателката на " Добрата " партия Мерал Акшенер и столичният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу дадоха сигнал за старта на маратона.



Киплангат приключи бягането на 42 километра за два часа, 10 минути и 18 секунди в категория мъже.


Робърт Кипкембой от Кения изостана на пет секунди зад Киплангат и стана негов подгласник, а Соломон Мутай от Уганда остана трети, откакто приключи надпреварата при мъжете на седем секунди зад водача.

При дамите Шийла Йеротич от Кения стана първа за два часа, 24 минути и 15 секунди.

Джаклайн Чепнгено от Кения приключи на второ място, изминавайки дистанцията за два часа, 24 минути и 21 секунди. Тя беше последвана от Аянту Абди от Етиопия за два часа, 24 минути и 45 секунди.

Общо 20 000 души участваха в категорията " всеобщ крос ", до момента в който 54 елитни спортисти участваха в надпреварата.

Истанбулският маратон, съревнование по тичане на дълги дистанции сред Азия и Европа, се организира в три категории: тичане на 42 195 метра, както и тичане на 15 километра и осем километра всеобщ крос.



Хиляди жители и посетители на Истанбул по традиция се включват в спортното мероприятие, като това е единствена опция за доста да преминат пешком сред двата континента. Тъй като нормално е неразрешено прекосяването на пеше одци и велоси еджсхи по мостовете над Босфора. Инициативата се трансформира в всеобщ няколкочасов поход през слънчерия уикенд.

Тези, които приключиха първи, втори и трети в мъжки и женски категории, получиха надлежно 35 000 USD, 20 000 USD и 10 000 USD.

Идеята за тичане от Азия към Европа, препоръчана за първи път през 1973 година, е осъществена през 1979 година по самодейност на група туристи от Германия.

Включен в " Gold Label Road Races " на Световната атлетическа асоциация (IAAF), той е измежду най-популярните маратони в света.

Състезанието стартира в 9 сутринта локално време в квартал Алтунизаде в квартал Ускюдар от азиатската страна на метрополиса и приключи на площад Султанахмет, от европейската страна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР