425 млн. лв. са раздадени като аванс за озеленяване на

...
425 млн. лв. са раздадени като аванс за озеленяване на
Коментари Харесай

``Автомагистрали`` са дали 425 млн. лв. аванс за озеленяване на последните участъци на ``Хемус`` |

425 млн. лева са раздадени като задатък за озеленяване на 7, 8 и 9-ти сектор на Автомагистрала " Хемус " от " Автомагистрали АД ", оповестиха представители на сдружението по време на съвещанието на парламентарната комисия по проверката.

Стана ясно още, че авансовото разплащане по 40% от договорите, а и превъзлагането и противоречивото подсигуряване на договорите, са единствено част от нарушаванията в сдружението.

Бяха препоръчани и два сюжета за бъдещето на " Автомагистрали " - преустановяване на договорите или сдружението да придобие опцията да приключи плановете. 

Сигналът на Управителния съвет на " Автомагистрали АД "

От УС на сдружението настояват, че са изпратили сигнала си за изплатени над 3 милиарда лева по “ин хаус ” публични поръчки до разнообразни институции, в това число и до Народното събрание, само че той не е бил прегледан, заяви ръководителят на комисията Мая Манолова.

Министърът на финансите Асен Василев съобщи, че Министерски съвет е изпратил мнение сигнала до Народно събрание. Десислава Христова - ръководителят на съвета на шефовете на " Автомагистрали АД ", удостовери, че през вчерашния ден са получили мнението на Василев.

В пренебрегнатия от институциите сигнал, както го характеризира Манолова, се оповестява за подписани четири контракта за “ин хаус ” публични поръчки от края на 2018 година до август 2020 година Договорите са за построяването на първите 6 сектора от Автомагистрала " Хемус ", укрепването на 84 свлачища, както и за строително-ремонтни действия за пътя Видин - Ботевград. По всички тях са раздавани предплатени заплащания , като 40% от сумите по договорите са преведени предплатено.

Има фрапантно завишаване на цените, на които са подписани договорите, като се стъпва на съмнителни предпроектни оферти, съобщи Христова.

За свлачищата са раздадени задатъци преди да има направени планове, съобщи изпълнителният шеф на сдружението Иван Станчев.

Той заяви още, че при сключването на контракти са раздавани задатъци в междинен размер към 37%. Най-куриозен е казусът с задатъците за последните три сектора на Автомагистрала “Хемус ” - 7, 8 и 9, за които са раздадени 425 млн. лева за озеленяване.

Станчев заяви още, че от платени над 221 млн. лева от АПИ за укрепването на свлачища, " Автомагистрали " са раздали 218 млн. лева предплатено.

За подсилване на едно от свлачищата са дадени над 2 млн. лева при стойност на плана към 200 хиляди лева, допълни Десислава Христова.

За градежа на първите шест сектора на Автомагистрала " Хемус " от 782 млн. лева като задатък са отпуснати 678 млн. лева В първите три има свършена работа, само че не и в 4, 5 и 6-ти.

За 7, 8 и 9-ти сектор предплатено са платени 425 млн. лева

Друго нарушаване е превъзлагането на публични поръчки . Христова разяснява, че сега строят доставчиците на материали. Тя добави, че Автомагистрали " има потенциал да построи едвам 3.5 км. от 134-те в шест сектора на Автомагистрала " Хемус ". 

Не " Автомагистрали АД ", а подизпълнители строят първите три сектора на автомагистралата. Тъй като обаче преотдаването не е позволено по контракт, подизпълнителите са наречени " снабдители ", прецизираха още от ведомството.

" Аз не дръзвам да се подпиша и да заплащам нещо, което е подозрително ", съобщи Десислава Христова. Тя акцентира, че се намират в съществено заварено състояние, като СМР са замаскирани като контракти за доставка.

Христо Гаджев от ГЕРБ видя процедурното нарушаване при воденето на съвещанието и настоя вместо да се задават въпроси към " Автомагистрали ", да бъдат изслушани и представителите на АПИ, които са упълномощили поръчката на " Автомагистрали ".

Асен Василев разяснява, че има скрито възлагане на публични поръчки за построяването на Автомагистрала " Хемус ". В нарушаване сме освен на Закон за обществените поръчки, само че и на европейската инструкция, сподели още той.

Подсигуряването на подписаните контракти беше и другата проблематична тематика.

5 млн. от раздадените над 100 милиарда лева по контракти са подсигурени с банкова гаранция, а останалите със застраховки, заяви Христова. Тя сподели още, че два контракта са били с банкова гаранция, а всички останали - със застраховки.

Служебният финансов министър разяснява, че има две вероятни решения на проблема - договорите би трябвало да бъдат прекъснати или " Автомагистрали " да придобият опцията да изградят автомагистралата. Ако се продължи като в този момент, предвид на публичния интерес за бързото довеждане докрай на автомагистралата, то би следвало Народно събрание да издаде глоба на закона, " с цел да не отидат сътрудниците от Автомагистрали в пандиза ".

Зам.-министърът на районното развиване Валентин Граматиков пък разяснява, че за да не бъде нарушен законът, то " Автомагистрали " не би трябвало да се разплати. Асен Василев добави, че е допустимо разплащане за свършеното досега, след което би трябвало да бъде оповестена нова социална поръчка.

Директорът на АПИ Ивайло Дечев пък видя проблем с тези оферти, тъй като по този начин щял да се забави градежът на Автомагистрала " Хемус ".

За решаването на проблема ще бъде проведена среща сред институциите, предложи Манолова. Тя изрази подготвеност комисията да спомага за намирането на решение.

Христо Гаджев пък съобщи, че не е работа на комисията да инициира разговор сред министерства и други институции.

" Имайте малко позор "

Гаджев загатна, че дали има противозаконни действия или не ще решат способените органи. Председателят на комисията Мая Манолова пък го прекъсна с думите " Имайте малко позор " и съобщи, че " тази скица някой я е основал и някой я извършил... и това е държавното управление на ГЕРБ ".

Гаджев пък се обърна към нея с обръщението " Г-жо ръководител на съда " и я прикани да не прибързва със заключенията.

Според него и името на комисията трябвало да се промени на " Водеща комисия по рекомендациите ".

Функционира ли Държавната петролна компания?

Представители на Държавната петролна компания също бяха поканени през днешния ден в комисията, с цел да обяснят проблема с цената на горивата.

Паун Илчев - изпълнителният шеф на Държавната петролна компания, съобщи, че все още няма политическо решение за създаване на бензиностанции.

Илчев сподели, че бюджетът на ведомството е 32 млн. лева, от които са изразходвани 410 хиляди лева, или 0,012% - за заплати и други административни разноски.

Той съобщи още, че няма съглашение с Държавния запас за военновременни ресурси за предаване на четирите бази с гориво. Илчев добави, че една от базите е в ремонт, една е изцяло подготвена, а останалите две - на 90 и 80%.

Станимир Пеев - ръководителят на Държавния запас за военновременни ресурси, пък съобщи, че базите не са предадени, тъй като Държавната петролна компания няма лиценз.

Илчев го отвърна с думите, че с цел да им бъде публикуван лиценз от Агенция " Митници ", би трябвало да им бъдат предадени базите и несъмнено количество гориво. " Това буди подозрението, че има нещо, което не е наред ", добави той.

Илчев разяснява и тематиката за вероятни разливи на гориво: " Имам дълбокото чувство, че цялото нещо с отводи за предаване и разливите се случи, откакто разгласих екипа от специалисти, които ще работят в Държавната петролна компания ".

Местните специалисти споделили, че има изхвърлено гориво, иронично означи Илчев.

ГЕРБ и Движение за права и свободи желаят закрито съвещание

Мая Манолова изиска съответен отговор дали има разлив от 1 млн. литра, което пък беше посрещнато с предложение на Петър Чобанов от Движение за права и свободи да се премине в закрито съвещание. Тази теза беше поета и от Христо Гаджев от ГЕРБ.

Мая Манолова обаче реши да съобщи публична информация, с цел да не бъде променян форматът на съвещанието.

Тя насочи въпроса към парите за ремонт на базите, които надвишавали 5 млн. лева Информацията беше доказана от Илчев, който съобщи, че тези пари няма да бъдат изплатени от Държавната петролна компания, до момента в който не бъде осъществен оглед на място.

Гаджев пък отклони тематиката към дневния ред, който комисията не спазвала.

Все отново беше взето решението тематиката да бъде продължена на последващо съвещание във вторник.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР