422 строителни компании са прекратили дейността си през последната година,

...
422 строителни компании са прекратили дейността си през последната година,
Коментари Харесай

КСБ: 422 строителни фирми са спрели работа за последната година

422 строителни компании са прекратили активността си през последната година, излиза наяве от икономическия доклад на Камарата на строителите в България за деветмесечието на 2022 година

 

Фирмите не са възобновили вписването си в поддържания от КСБ Централен професионален регистъра на строителя, посредством който се дава право на фирмите от бранша да построяват обекти над 100 кв. м.

 

Така на пазара у нас по последни данни от декември остават 6247 регистрирани български юридически лица и 55 задгранични.

 

В резултат на следващата сложна за сектора година, почналият през 2021 година спад в създадената строителна продукция продължава, а работата на компаниите понижава с още 8,2 на 100 за първите 9 месеца на 2022 година по отношение на същия интервал на 2021 година

 

По предварителни данни на Национален статистически институт, представени в разбора на КСБ, създадената през деветмесечието на м.г. строителна продукция е на обща стойност 10, 6 милиарда лева като от нея за 6 милиарда лева е сградното строителство (жилищно и нежилищно), а останалите 4,6 милиарда лева е инженерното (ВиК, жп, пътна, енергийна инфраструктура).

 

За съпоставяне - за деветмесечието на 2020 година, след която стартира спадът в сектора, продукцията е била за над 4 милиарда лева повече или общо 14,8 милиарда лева

 

В резултат на влошената среда за бизнеса, общият брой на подписаните контракти в бранш „ Строителство “ е намалял с 15,2 на 100, а цената им е с 20 на 100 по-ниска, демонстрира още анализът на КСБ за деветмесечието на м.г.

Намалели са и задграничните вложения в строителния бранш.

 

По предварителни данни на Българска народна банка, директните задгранични вложения за интервала са с негативна стойност и възлизат на – 58,2 млн. евро, като по отношение на същия интервал на предходната година са намалели с 33,7 млн. евро /137,6 %/.

 

„ Данните резултат от неналичието на навременна и работеща индексация по договорите с обществени възложители, а никой не слага под подозрение скока в цените на строителните материали “, разяснява ръководителят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев.

 

„ Необходимо да се плануват средства в бюджета за индексация и да се изработят единни инструкции за използване на методиката, с цел да стане тя работеща “, добави той.

 

Анализът демонстрира още, че е през първите 9 месеца на м.г. са намалели броят и цената на подписаните контракти в строителството -  15,2 % спад в броя и 20,1 % - в цената им.

 

По предварителни данни на Българска народна банка към 18 ноември т.г., директните задгранични вложения за деветмесечието на 2022 година в строителството са с негативна стойност и възлизат на – 58,2 млн. евро, като по отношение на същия интервал на предходната година са намалели с 33,7 млн. евро /137,6%/.

 

Въпреки отрицателните трендове, в края на предходната година КСБ е сключила със синдикатите нов отраслов групов трудов контракт за ново нарастване на минималната работна заплата в строителството.

 

Постигнато е съглашение за увеличение на коефициента, който се прибавя към минималната за страната работна заплата  - до декември м.г. той беше 1,25, а към този момент е 1,40.

 

С по-добрите условия на труд фирмите целят да задържат квалифицираните си фрагменти, които са и най-важната инвестиция за бизнесмените.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР