420 000 българки страдат от остеопороза. 1 от 3 жени

...
420 000 българки страдат от остеопороза. 1 от 3 жени
Коментари Харесай

Д-р Родина Несторова: Остеопорозата е напълно лечима до първото счупване |

420 000 българки страдат от остеопороза. 1 от 3 дами над 50 година претърпява фрактура, в резултат на заболяването. През октомври започва акция " Не се пречупвай ", отдадена на битката със болестта. 20 октомври е Световният ден за битка със болестта.

Остеопорозата може да няма признаци до първата фрактура, когато се заболяването се вижда и на елементарна рентгенова фотография – мощно понижена костна компактност, която ни прави чупливи, споделя ревматологът доктор Родина Несторова. По думите ѝ най-опасни са бедрените фрактури, Всяка четвърта жена (около 25%) и всеки трети мъж (около 35%) умират в границите на една година, откакто получат бедрена фрактура. Статистиката демонстрира, че бедрените фрактури се подреждат на четвърто място след исхемична болест на сърцето, деменцията и рака на белия дроб. Спасението е в ранното лекуване, безапелационна е доктор Несторова, шеф на Ревматологичен център „ Света Ирина “.

Д-р Несторова, кои са рисковите фактори за пораждане на това заболяване?

Рискови фактори за остеопорозата са възрастта, полът - по-често се среща при дами над 50 година в менопауза; родител с бедрена фрактура; тютюнопушене; алкохолизъм; ниско телесно тегло; хронични заболявания; лекарства; обездвижване. Тютюнопушенето усилва с 29% риска от остеопороза и с 68% риска от фрактура на бедрената кост.

Има ли болести и медикаменти, които също могат да провокират остеопороза?

На първо място това е ревматоидният артрит и всички възпалителни ставни болести, на които е представител той. Такива са псориатичния артрит, анкилозиращият спондилит, хроничните реактивни артрити. Не мога да не отделя внимание на така наречен колагенози, това са систематични болести на съединителната тъкан, които сами по себе си могат да доведат до остеопороза поради патогенетичния развой на болестта. Тук се включват и цитокините, с помощта на които понижава костната компактност.

Да не забравяме ендокринните болести – такива са хиперфункцията на щитовидната жлеза и хиперфункцията на паращитовидните жлези, както и доста други ендокринни болести. Всяко хронично бъбречно заболяване е действителен риск за остеопороза, чернодробната непълнота, проблемите на гастро-инсценалния тракт – тежки болести каквито са хроничния хеморагичен колит, заболяването на Крон, малоабсорбцията – незадоволителното абсорбция на хранителни субстанции поради бързата евакуация на храната. Всички заболявания, които водят до обездвижване. Обездвижването смазва, понижава функционалността на клетките, които градят костите - остеобластите. Няма строеж на костта, когато има инвалидизация. Надмощие вземат клетките, които изяждат, резорбират костта. СПИН също води до остеопороза.

Коронавирусната зараза измежду тези болести ли е?

Тъй като при някои пациенти се следи цитокинова стихия няма по какъв начин от тази цитокинова стихия да не се стига и до това. При COVID-19 казусът не е толкоз самото заболяване, колкото лекуването, защото тежкият COVID-19 се лекува с кортикостероиди, медикаменти, които които безусловно водят до изяждане на костта.

Кои лекарства въздействат отрицателно на костната компактност?

Кортизонът е преди всичко. Имуносупресорите също, изключително при трансплантираните пациенти; медикаментите, които се одобряват за разреждане на кръвта - дългата приложимост на хепарин също води до остеепороза; антидепресантите – има една доста огромна група от ежедневната практика; медикаментите срещу гърч; антиепилептичните медикаменти.

Доживотна ли е лечението и какво се реализира с нея - усилва ли костната компактност или единствено стопира процесите?

Целта на лекуването е да се усили костната компактност, тъй че тя да се върне до нормата, вследствие на което стопира чупенето на костите, т. е. не се стига до фрактура.  Една остеопороза може да се излекува тогава, когато няма никаква фрактура.  В оптималния случай болестта е доказано с остеодензитометрия и лекуването стартира. Минимумът лекуване е три години, за някои лекарства до 5 години. През този интервал се излиза от остеопорозата, пациентът е оздравял, след което има единствено поддръжка с витамин Д3, с калций и с някои други лекарства.

Когато към този момент има фрактура или голям брой фрактури, тогава не можем да кажем, че ще я излекуваме, лекува се до живот. Дори при лека остеопороза, след фрактура, заболяването мигновено се трансформира в тежка, по тази причина подчертавам върху обстоятелството да не позволяваме фрактура. Ако се стигне до такава степен доста мъчно се излиза от този каскаден механизъм.

И въпреки всичко предварителна защита има - казвате, че това са двигателната интензивност и рационалното хранене. Коя храна храни костите?

Това е храната, която доставя калций и витамин Д3. За наслада, съвсем всички храни съдържат калций, само че в най-големи количества е в млякото и млечните артикули. Препоръчваме средиземноморската диета; месото, тъй като е богато на протеини, а протеините са главен строеж за всяка кост. Силно целесъобразно е придвижването – най-малко 30 минути дневно силови натоварвания – бързо вървене, постепенно бягане, фитнес, качване на стълби. Ако 30 минути дневно качваме стълби е добре, стига да имаме здрави стави.

Всяко физическо натоварване е положително пристигнало и за костите, и за мускулите. Рецепторите на витамин Д3 са в мускулите. Благодарение на това, когато имаме добра физическа интензивност, даже пилатес, ние в действителност натоварваме мускулите. А когато имаме здрави мускули даже остеопоротичната кост мъчно се чупи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР