42% от негласуващите хронично през последните 5 избора са пасивно

...
42% от негласуващите хронично през последните 5 избора са пасивно
Коментари Харесай

Негласуващите в България – отчаяни, затруднени, с рисков психично-здравен статус

42% от негласуващите хронично през последните 5 избора са пасивно защитни в своя живот. Те са обезверени, затруднени, имат толкоз доста проблеми, че присъединяване, следенето, ангажирането с обществено-политически действия, освен присъединяване в избори, е последна точка в техния дневния ред. Имат потребност от спасители, някой, който да се погрижи за тях. Психично-здравният им статус е рисков. Това са масата негласуващи, които хронично не вземат участие.

Това разяснява пред БНР психологът Пламен Димитров.

25% от хората, които са споделили в проучванията, че не са дали своят вот, живеят доста добре и имат триумфи, добави той и акцентира, че има цели гилдии, които не вземат участие и те са в основни браншове. Това значи, че до тях политиците, техните специалисти и съветници имат да създадат нови послания, обръщения и контакти.

„ Оптимизмът тук идва през призмата на локалните избори. Там политическите партии могат да покажат наличие, което липсва сега “, разяснява Димитров в изявление за предаването „ Преди всички “.

Според хората в проучванията се вижда опит, в който с подръчни средства се опитваме да възстановим някаква демократична държавност и държавно управление. При такава хронично ниска изборна интензивност легитимността приказва за ниската избираемост, означи психологът. По думите му тук отговорността е напълно на тези, които оферират претенденти и платформи.

„ Нашите гласоподаватели, които не упражняват правата си, не гласоподават – най-малко 1/4 от негласуващите, доста постоянно споделят „ Можем да живеем продуктивно, сполучливо, даже да се оправяме с грижите за другите, за обществено виновни дейности, без и макар тези, които не ни оферират това, което чакаме “. Това са хората с конструктивен, градивен живот. През последните 5 избора те са към 25%. Има готовност на градивните градивни хора, с сполучлив метод на живот. Днес тези хора, изключително тези, които са обществено виновните, търсят метод да осъществят задачата на живота си – да са солидарни, да поддържат, да се грижат за развиването. Те това ни споделят „ Това е сглобяване на нещо с подръчни средства, с тиксо “.

Когато човек има да избира от доста е по-затруднен, в сравнение с в случай че има да избира от няколко, уточни още Пламен Димитров. По думите му имаме хронично струпване на ниска легитимност в политическата ни система, а играчите са все едни и същи. Вина не може да се вмени единствено на една от страните – всички сме отговорни, счита той. И прикани:

„ В момента би трябвало незабавно да се вземат ограничения от уредниците в съответните структури, с цел да покажат, че това не е компромис непременно, а е осмислена тактика и ще може да гради консистентна с лоялността на техните гласоподаватели линия на държание. Там има тревога у гласоподаватели, които лоялно участват в електоралните процеси. Трябва да има доста говорене, намерено, става дума за доста срещи и организационна работа – на терен би трябвало да се отиде “.

Етикети: изборна активност
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР