42-годишна жена от Кюстендил оцеля повече от 20 часа при

...
42-годишна жена от Кюстендил оцеля повече от 20 часа при
Коментари Харесай

Оцелялата след над 20 часа в Рила тръгнала по божия пътека

42-годишна жена от Кюстендил оцеля повече от 20 часа при -20 градуса на височина от към 2300 м в Рила. Тя беше открита от планинските спасители, с помощта на забравения й багаж.

 Спасиха жена, оживяла над 30 часа при минус 20 градуса в Рила Виж още

Божидар Джонкин, Борислав Ранков, Георги Илков, Иван Тушев и Станислав Попов от избавителния отряд в Дупница са хората, с помощта на които дамата е жива. Те дават отговор за северозападния дял от Рила, където изискванията са доста тежки и " всичко става на ръце и крайници ".

Планинските спасители описаха, че евентуално я е избавило това, че не е заспала и вярата й. Открили я с приповдигнато въодушевление, осъзнавала какво се е случило, само че от кръста надолу - краката й били съвсем неподвижни, защото е лежала навън на един камък на снега към 20 часа.



Намерели я да пее песни, а на въпроса къде е тръгнала, дала отговор, че получила божи есемес и тръгнала по божията пътека. Вероятно вярата й е дало сили да не заспи, описа Божидар Джокин пред bTV.

За спасителите е същинско знамение по какъв начин е оживяла с оборудването, с която е била. Тя била с облекла вид градски - с дънки, нормално яке, боти с цип, и с чанти, в които имало зрънчо и доста кутии с цигари.

Жената е тръгнала нагоре в планината в понеделник. Спасителите описаха, че макар че е имала телефон, не е разказала на околните си къде отива.

" Казала е на чиновниците от лифта, че ще върви, с два огромни сака, до остарялата хижа на Седемте рилски езера ", споделя Джонкин. Свързала се е и с шефа на хижата, който й е обяснил, че тя е затворена, а дамата е споделила, че " ще спи под намерено небе ".



" Нашият пост е в хижа " Рилски езера " и когато си тръгнахме в понеделник, видяхме близо го хижата два сака. Когато се върнахме на дежурство на другия ден, те още веднъж бяха там ", споделя Джонкин. Това дало знак за спасителите, че нещо не е наред.

Служителите в хижата не знаели нищо за този багаж. След това разбрали от сътрудниците на лифта за диалога им с дамата, звъннали на прилежащи хижи, които им споделили, че тя не се е появявала при тях.

" Самосезирахме се, както се споделя. Казах на дежурния, че нещо се заформя и в случай че е била тук - е била навън, а при тази надморска височина не може да оцелее ".

В багажа на дамата имало храна, вода и контракт с мобилен оператор с данните на изгубилата се жена. Благодарение на това съумели да се свържат с нея. След като й звъннали, никой не вдигнал. След 5-6 минути обаче получили позвъняване от същата жена, която изясни, че се намира на рид зад остарялата хижа и не си усеща краката.

Информацията за местоположението й обаче не е точна. Спасителите звънят на други техни сътрудници, които са на открито. Времето е неприятно, има гъста мъгла. Откриват я с кряскане. Случайно. Открита е жива към 13 часа под стената на връх Харамията.

" По едно време, до момента в който я викахме, се обади, чухме я от къде вика. Трудно се придвижихме до нея, самото превозване също беше тежко. Там не е пътека, не е туристически маршрут. Това е алпийски терен. Там никой не минава и никой нямаше да я види ", споделя Джонкин.

Екипът от хижата оказва помощ при свалянето на потърпевшата.

Кремена е жива, само че измръзванията й са тежки.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР