42 души са арестувани във Венецуела в рамките на антикорупционна

...
42 души са арестувани във Венецуела в рамките на антикорупционна
Коментари Харесай

42 служители във Венецуела са арестувани при антикорупционна акция

42 души са задържани във Венецуела в границите на антикорупционна акция в държавната петролна компания PDVSA и други свързани с нея държавни органи, заяви прокуратурата, представена от Агенция Франс Прес.

Акцията стартира на 17 март след официално съобщение на антикорупционната полиция, която прикани за правосъдно гонене на длъжностни лица, които " биха могли да бъдат забъркани в съществени дейности на корупция и заграбване ".

Досега авторитетният министър на петрола на страната Тарек Ел Айсами подаде оставка поради следствието за рушвет, а антикорупционната акция е ориентирана против чиновници в PDVSA, както и в други обществени структури.

Прокуратурата до момента е арестувала " 42 лица, свързани с разнообразни корупционни схеми, които са се опитвали да присвоят... националната стопанска система ", съобщи основният прокурор Тарек Уилям Сааб в Twitter.

Най-скорошният арест на високопоставени лица беше на Педро Малдонадо, президент на държавната компания „ Corporacion Venezolana Guayana “, както и на чиновници от компанията за метали SIDOR.

Служителите са упрекнати в заграбване на обществени средства, пране на пари, търговия с въздействие и машинация, съобщи прокурорът по време на конференция на 25 март.

Агенция Франс Прес съобщи, базирайки се на свои източници, че Малдонадо, който преди този момент е бил шеф на Централната банка на Венецуела (BCV), е бил част от корупционна скица, ръководена от някогашния законодател Угбел Роа.

Роа, който беше задържан по време на акциите този месец, дълги години беше значим водач на ръководещата Обединена социалистическа партия на Венецуела.

Ел Аисами, който е под глобите на Съединени американски щати, също е част от ръководещата партия и преди този момент е бил вицепрезидент на Венецуела, както и министър на вътрешните работи и на индустрията.

Засега присвоената сума не е оповестена, само че съгласно известия в пресата тя възлиза на най-малко 3 милиарда $. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР