41-вото глобално изследване „Край на годината“ на световната Асоциация „Галъп

...
41-вото глобално изследване „Край на годината“ на световната Асоциация „Галъп
Коментари Харесай

Путин води пред Тръмп като предпочитан световен лидер

41-вото световно проучване „ Край на годината “ на международната Асоциация „ Галъп интернешънъл “ сподели: Путин води пред Тръмп като предполагаем желан водач. Появяват се нови констелации от народи. Актуалните данни са за просперитета, вярата и щастието на „ Галъп интернешънъл “ в партньорство с УИН, която разгласява данни от международно относително проучване в 55 страни.

Според изследването 29% от популацията по света заявява, че сред президента Тръмп и президента Путин, хипотетично би предпочело съветския президент да оглавява неговата страна. Доналд Тръмп е предпочетен от 17%. Данните са част от поредност провокативни, пробни въпроси, които да породят хипотези за световната конструкция на настройките.

В 9 от изследваните 55 страни американския президент бележи превес над съветския си сътрудник, като измежду тези страни са Косово, Албания, Филипините и Съединени американски щати.

Владимир Путин пък печели евентуалния избор за водачество в 25 страни. Сред тях има и доста страни, които всекидневно демонстрират благосклонност към Путин, само че тук са също и Германия, Франция и Ирландия.

В 20 страни по света се следи отменяне и на двамата претенденти - или измежду към 45% от всички изследвани лица.

Владимир Путин е желан като държавен глава в множеството райони по света (освен в САЩ). Дори и в сериозно настроената Европа, съветският президент отново получава повече поддръжка. В Африка, Индия и Източна Азия двамата съперници получават съвсем еднакъв резултат.

В последна сметка, резултатите от проучването сочат, че американският президент към този момент не е „ абсолютният международен водач “. В този подтекст бе заложен и различен провокативен въпрос: „ Трябва ли Съединени американски щати да запазят водещата роля като най-мощната страна в света, или Съединени американски щати и Русия би трябвало да си поделят международното водачество? “. Според проучването, всеки четвърти (25%) глас по света е за взаимно водачество, а висшото и едноличното управление на Съединени американски щати се избира от 19%.

Мнозинства в съвсем всички макро-региони по света заявяват предпочитание за взаимно водачество от страна на Съединени американски щати и Русия, с изключение на самите Съединени американски щати - където 40% от респондентите имат вяра, че тяхната страна би трябвало да продължи да бъде международен водач сама.

Двете варианти за световно водачество разделят публичното мнение на почти равни пропорции в Западна Азия – в Република Корея, Япония, Хонконг, Филипините, Тайланд и Виетнам.

Като цяло доминантната позиция на Съединени американски щати като международен водач наподобява е сложена под въпрос.

Кънчо Стойчев, президент на международната асоциация „ Галъп интернешънъл “: „ Точно една година откакто Доналд Тръмп встъпи в служба, интернационалните връзки към този момент не са същите. Докато в американската стопанска система има напредък, а армията на Съединени американски щати става по-силна, Тръмп не съумява да притегли благосклонностите на хората по света, а Съединени американски щати към този момент не са възприети като абсолютния международен водач в по-голямата част от света.

От биполярен свят през Студента война през преобладаващи Съединени американски щати след 1989 година, през днешния ден света наподобява, че се трансформира в по-цветно място.

Различни констелации на нациите (или „ констенации “) се появяват пред очите ни като израз на нова регионализация на света - не на географски правила, а на споделена позиция за бъдещето. “

Андрей Мильохин, вицепрезидент на международната асоциация „ Галъп интернешънъл “: „ Изборът всред тези двама президенти не е по никакъв начин елементарен и в края на краищата претендентът „ против двамата “ печели. Сложността на избора се дължи и на обстоятелството, че зад Тръмп стоят Съединени американски щати със своята икономическа и военна мощност, а Путин, от своя страна, има 25-годишен политически опит като един от най-дълготрайните и устойчиви международните политически водачи.

Респондентите също трябваше да избират и сред полезностите, показани от двамата президенти: непоклатимост и родолюбив дух – от страна на Путин и модерния бизнес метод и предимство на националните ползи при определянето на международната политика - от страна на Тръмп.

За болшинство от популацията по света, консерватизмът и надеждността на Путин наподобяват по-привлекателни. Няма подозрение, че настройките на респондентите също са повлияни и от разпространението на изявления от страна на медиите против личността и дейностите на Тръмп.

Бихме могли да кажем, че 25-годишното владичество на Съединени американски щати в всеобщите отзиви очевидно не е довело до световен мир и естетика, а в противен случай, поражда нови проблеми и спорове.

Многополюсността на света към този момент е напълно ясна и явна. В няколко района има мощни водачи, които ясно претендират, че образуват общата стратегия на света. И това не е единствено Русия, само че и Китай, Индия, Бразилия и Турция. С нови водачи, нови политически хрумвания и обединения виждаме опити за възобновяване на международното въздействие на Франция и Германия.

Интересно е да се види, че в Русия евентуално взаимно международно водачество, упражнявано дружно с Съединени американски щати, се поддържа от по-малко от половината от популацията (40%).”

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР