41-те индийски работници, спасени от тунел в щата Утаракханд, след

...
41-те индийски работници, спасени от тунел в щата Утаракханд, след
Коментари Харесай

Развръзката след срутването на тунел в Утаракханд: Спасените работници в Индия разказват за йога и телефонни игри

41 -те индийски служащи , избавени от тунел в щата Утаракханд , откакто бяха блокирани вътре в продължение на 17 дни, са в сигурност и се възвръщат в болница, оповестява „ BBC “.

Във видео, публикувано до медиите, те могат да се видят по какъв начин ядат на болничните си кревати и наподобяват в положително въодушевление . Работниците бяха блокирани в тунела на 12 ноември, откакто част от него се срути заради свлачище . Те бяха освободени във вторник вечерта след огромна избавителна интервенция, която преодоля доста трудности.

След спасяването на мъжете се усети възприятие на национално облекчение, откакто спасителите извадиха последния от 41 мъже от тъмния тунел. Те бяха изведени на носилки през 90-сантиметрова (3 фута) тръба, която беше вкарана през стена от парчета, която ги блокираше.

Тази щастлива развръзка пристигна след ден, изпълнен с очакване, когато управляващите оповестиха, че е имало пробив в избавителните интервенции .

Във видеозаписите на служащите, излизащи от тунела, се вижда по какъв начин излизат, усмихнати, махащи и ръкостискащи се с присъстващите на сцената. Сред сътрудниците и членовете на фамилиите също имаше атмосфера на тържествуване , доста от които бяха прекарали дни отвън тунела, молейки се избавителните интервенции да са сполучливи . Виждаха се да носят гирлянди на служащите, да ги прегръщат и да им дават сладкиши.

Чаудхари Лал, който беше сниман да целува сина си Манджит – един от хванатите в капан служащи – съобщи пред „ BBC “, че е благополучен и омекотен да види сина си. Той посочи:

„ Вече изгубих един наследник при акцидент на строителен обект. Не можех да понеса да изгубя още един . “

Дханпати, майката на Рам Сундар, разяснява пред осведомителна организация „ ANI “, че завръщането на Дивали е отпразнувано в тяхното село във вторник след безвредното излизане на сина ѝ от тунела , вместо на 12 ноември – същинският празничен ден.

Много членове на фамилиите на затрупани служащи похвалиха чиновниците на избавителната работа и им благодариха , че са извели безвредно околните им.

Междувременно служащите също описват пред медиите за своя опит. Един от тях показа с „ ANI “ сниман видеоклип на сътрудниците си в „ Chinyalisaur Community Health Center “, където са били отведени за медицински прегледи.

Видеото снима служащите, седнали на леглата си и проверяващи мобилните си телефони, ядат, пият чай и щракат селфита. Някои могат да се видят да си мият зъбите, до момента в който други стоят към водна станция и си бъбрят.

Сатя Дев, който беше измежду хванатите мъже, съобщи пред вестник „ Times of India “, че вътре в тунела се е чувствало „ клаустрофобия “ и е било облекчение да се измъкнат.

Друг служащ, Чамра Ораон, сподели пред вестник „ Indian Express “, че е имало моменти, когато се е чувствал разтревожен в тунела и се е чудел по кое време ще бъде изваден.

„ Но в никакъв случай не съм губил вяра “ , призна той, добавяйки, че е прекарвал известно време в игри на мобилния си телефон, който е зареждал благодарение на портативни зарядни устройства, сложени през тръба от спасителите. Пред вестника той разяснява:

„ Не мож ехме да се обадим на никого, защото нямаше мрежа, тъй че говорихме между тях и се опознахме . “

Друг служащ, който беседва с премиера Нарендра Моди по телефона, удостовери, че служащите ще се стимулират взаимно да останат положителни и че всички ще ядат храната си дружно.

„ Ходихме на разходки и практикувахме йога, с цел да сме дейни в тунела “ , сподели той.

Друг служащ разказа по какъв начин в началото са присъединили телефоните си, единствено с цел да ревизират времето, с цел да пестят батериите. Но откакто получиха зарядни устройства, те можеха да употребяват телефоните си по-свободно, с цел да се забавляват.

Участък от 4,5-километровия тунел „ Silkyara “ пропадна на 12 ноември. Тунелът е част от амбициозния план на държавното управление „ Char Dham “, който има за цел да свърже основни места за индуски поклонници посредством двулентови павирани пътища в хималайския щат.

Еколозите и жителите упрекнаха бързото строителство , в това число плана „ Char Dham “, за слягането на земята в района, като споделиха, че това е асъдействало за сриването на тунела.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР