41% от електроенергията, генерирана у нас идва от ядрени източници.

...
41% от електроенергията, генерирана у нас идва от ядрени източници.
Коментари Харесай

41% от производството на електричеството у нас през 2020-а идва от ядрени мощности

41% от електрическата енергия, генерирана у нас идва от нуклеарни източници. Това се вижда от данни на европейския статистически институт Eurostat за 2020 година.

Като цяло производството на електрическа енергия от нуклеарни източници от 13-те страни производители в Европейски Съюз възлиза на 683 512 GWh. Това съставлява съвсем 25% от общото произвеждане на електрическа енергия в Европейски Съюз.

Франция е най-големият производител на нуклеарна сила в Европейски Съюз (52% от общото произвеждане на нуклеарна сила в ЕС), следвана от Германия (9%), Испания (9%) и Швеция (7%). При тези данни не е изненадващо, че Франция е един от покровителите на тезата, че нуклеарната сила би трябвало да се смята за " зелена ".

Франция е единствената държавата-членка на Европейски Съюз, която най-вече разчита на електричество от нуклеарни източници - то съставлява 67% от цялата електрическа енергия, създадена в страната през 2020 година

Овен това страната упорства за създаване на повече реактори, а проектопредложение, представено от Reuters предходната седмица, демонстрира, че Европейската комисия ще разреши множеството нови нуклеарни планове да бъдат избрани като " зелена инвестиция ".

 Nuclear energy production in the 13 EU Member States, 2020 data

Германия, Франция, Испания и Швеция дружно образуват над три четвърти от общото количество електрическа енергия, създадена в нуклеарни уреди в Европейски Съюз.
 Затварянето на ядредните централи в Германия ще излезе скъпо на страната
Затварянето на ядредните централи в Германия ще излезе скъпо на страната

Поетапното прекъсване на нуклеарната сила в Германия обаче е добра вест за Русия

Към началото на 2020 година 13 държави-членки на Европейски Съюз имат общо 109 работещи нуклеарни реактори. Още същата година три нуклеарни реактора стопираха работа дефинитивно - два във Франция и един в Швеция. Миналата година Германия пък затвори две свои нуклеарни централи.

И Словакия е измежду страните в Европейски Съюз, в които половината от електрическата енергия е създадена в атомни електроцентрали (54%). За съпоставяне в Унгария тази цифра е 46%, следвана от Белгия с 39%, Словения (38%), Чехия (37%), Финландия (34%), Швеция (30%), Испания (22%),в Румъния (21%), Германия (11 %) и Холандия 3%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР