400 млн. лева повече са отпуснати за здравеопазване за догодина.

...
400 млн. лева повече са отпуснати за здравеопазване за догодина.
Коментари Харесай

Достатъчно ли са парите за здраве - коментират Аркади Шарков и Андрей Кехайов

400 млн. лв. повече са отпуснати за опазване на здравето за следващата година. Какво значи това? Какво да чакаме? В " Още от деня " по тематиката гостуваха здравният икономист Аркади Шарков и доцент Андрей Кехайов някогашен ръководител на Българския лекарски съюз и сегашен президент на Югоизточно-европейски здравен конгрес.

Доц. Андрей Кехайов: Аз мисля, че това е уравновесен бюджет. И в случай че погледнем по този начин, както е препоръчан във всички пера ще има нараствания от 10%, което на практика може да даде в допълнение благоприятни условия по отношение на тази година.
Доцент Кехайов счита, че с нарастването на парите за здраве звената, в които са нужни повече пари, ще имат опция да ги усвоят.

Аркади Шарков е на мнение, че би трябвало да се работи интензивно за достъп до опазване на здравето за хора със сърдечно-съдови болести. Според него е належащо в допълнение финансиране. Смята, че количеството на здравните заведения е по-голямо от нуждата на популацията. Освен това главните проблеми са в общинските лечебни заведения, които усвояват пари единствено от една система, като качеството на услугите в някои от тях не постоянно е задоволително добра.

Доцент Кехайов разяснява, че първо би трябвало да се стартира смяната в структурите на лечебните заведения, а това ще се реализира откакто лечебните заведения извършат подробни разбори на активността си и се подхващат реалистични ограничения за усъвършенстване на услугата.
Доц. Андрей Кехайов: Без подозрение нуждата от промени в системата, изцяло в бранша е извънредно значимо. Ако създадем по този начин, че системата да действа като един организъм, то това е смисъла на тези, които управляват тази система.
Аркади Шарков е на мнение, че здравният министър има предпочитание за смяна, само че не и държавното управление.

Според специалистите би трябвало да се усили политическият и публичен интерес към опазването на здравето, с цел да се промени качеството на услугата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР