400 лв. и получаваш зелен сертификат, без да се ваксинираш ...

400 лв. и получаваш зелен сертификат, без да се ваксинираш

Фалшивият сертификат закова 400 лева

400 лева и получаваш зелен документ, без да се ваксинираш или да си преболедувал. Eкип на Нова телевизия получи сходна оферта в интернет в седмицата, в която документът се трансформира в наложителен входен билет за доста обществени места.

От към този момент няколко дни така наречен зелени документи публично са вход за доста обществени места – като заведения, молове, фитнес центрове, хотели, спортни зали, театри, кина и галерии. Мярката към този момент усилва опитите за измами и издаване на фалшиви документи, предизвестяват специалисти. Към началото на октомври сигналите за неистинен документи за имунизация до прокуратурата са едвам 15. Десетки такива сигнали са предадени за инспекция и от здравното министерство.

Журналистическият екип взема решение да провери може ли да се сдобие с документа – без ваксина, без тест.

Първото предложение идва от интернет базар. Ето и инструкциите на "търговеца " на здравния документ:

„ В рамките на 5 дни ви вкарваме в базата данни, минал двете фази на имунизация. По мейл би трябвало да пратите копие на персонална карта, 200 лева капаро и 200 лева откакто документът е при вас. Идеята е следната-имаме досег до базите, можем да ги модифицираме. Ако в период от 48 ч. след валидиране на вашия документ не изпратите останалата сума, документът става недействителен-трием всичко. Личната карта ни би трябвало за документите, която си върви със сертификата”, изяснява продавачът.

Сумата е преведена по банков път, като основанието за превод е любопитно-"Закупуване на SSL Web сертификат”. Екипът на медията подава сигнал непосредствено в ГДБОП.

От „ Информационно обслужване”, които поддържат системата, обясниха пред Нова, че досега при тях не са постъпвали сигнали за злоупотреби със документи. И уточниха, че пробив не е реализуем. Нито манипулиране на данните. Дори и без манипулиране на данните в системата, от която се издават зелените документи, е изцяло допустимо да се сдобием с подправен документ посредством тази скица, безапелационен е Борис Гончаров, който проверява киберпрестъпления. Всеки подобен експеримент макар че може да бъде проследен, безапелационни са от „ Информационно обслужване”.

Източник: bnews.bg