400 чувала с отпадъци, тежащи около 5 тона - това

...
400 чувала с отпадъци, тежащи около 5 тона - това
Коментари Харесай

400 чувала с 5 тона боклук събраха доброволци на язовир Гол...

400 чувала с боклуци, тежащи към 5 тона - това са находките на доброволците, които се включиха в обичайното пролетно разчистване на един от най-красивите язовере в района - " Голям Беглик ". Акцията им бе извършена в почивните дни. Резултатите от нея са удовлетворяващи, само че изводите - отчайващи. за следващ път природолюбителите откриват, че народът няма културата да пази, че не почита освен труда на запалянковците, опитващи се да поддържат чистотата, само че и самата природа.

Публикацията на уредниците на акцията е задоволително красноречива, както и фотосите, направени по време на акцията:



ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ!
С тези думи можем да стартираме и да приключим, тъй като повече думи от време на време са непотребни и мъчно могат да опишат удовлетворението, насладата, чувството за споделеност и единодушие.
Това чувство към момента живее в нас към този момент трети ден след края на едно епично разчистване на язовир " Голям Беглик "!
Но, с цел да усетите силата му, ще споделим малко суха статистика, малко фотоси (защото вадехме заровени гуми, строителни боклуци, останки от в миналото огромен и радостен ваучър край язовира и не ни оставаше време да вадим фотоапаратите и телефоните...), ще споделим и своите усещания от неприятните практики, които не престават, само че и вярата си...
И по този начин, резултати 2021:


Над 80 индивида се включиха в тазгодишната ни самодейност по разчистване на Беглика!
Събрахме към 400 чувала с боклуци;
Извадихме от водите на язовира и от близките дерета голям брой тракторни, камионни и автомобилни гуми;


Събрахме останки от остарели хладилници, тв приемници, тоалетни чинии, умивалници и всякаква домашна мебел;
Намерихме стряскащата находка от чували цялостни с скотски кости, евентуално изхвърлени нелегално от някоя касапница!
Сблъскахме се с " хубостта " на краткотрайните тоалетни, изхвърлените чували с памперси и дамски превръзки, и мокри кърпички, мокри кърпички, мокри кърпички... до безспир!!!
Изкопахме ОЩЕ остарели сметища, трупани от десетилетия по къмпинг места, скрити пещерички и чешмите край основния път Батак-Доспат.
С всичко това напълнихме два камиона с обща съдържимост над 25 куб. м и тегло към 5 тона!
За извозването на боклука получихме подпомагане от ДГС " Родопи ", регион Беглика и сметоизвозващата компания, работеща на територията на община Батак.
Тъжната констатация е, че макар съвсем 10 години проведени почиствания, отпадък в огромни количества към момента има;
Културата на свободно къмпингуване е доста ниска!
Ползването на пластмаса за еднократна приложимост под формата на съдове, принадлежности, торбички, бутилки, мокри кърпички!!! е на респект. Необходимо е да инфомираме хората още по-целенасочено за вредата, която нанася.
Чешмите не се употребяват като място за почивка и утоляване на жаждата, а като сметища... и тоалетни.
Благодарение на огромния брой хора, които тази година се включиха в акцията ни, за първа година успяхме да покрием с почистващи екипи територията към целия язовир.
За първи път обходихме и почистихме огромния остров!


Цялата източна зона на язовира – стръмните сектори под основния асфалтов път Батак-Доспат, бяха почистени за първи път, откогато организираме това събитие. Само от нея доброволните сметосъбирачи изпълниха 175 чувала с отпадъци от всевъзможен темперамент!
Усмивките, все пак, не слязоха от лицата, а дъгата изгря над нас в последния ден, в който освободихме региона от бремето на боклуците!
Нямаме фотоси на всички ви, прелестни хора, само че ви прегръщаме всички до един!
ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ!
От екипа на съдружие " Байкария "

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР