40-те лева помощ, които отпуска българската държава за бежанец на

...
40-те лева помощ, които отпуска българската държава за бежанец на
Коментари Харесай

Даниел Лорер: 40-те лева помощ за бежанците не са пари на ръка, нито джобни

40-те лв. помощ, които отпуска българската страна за емигрант дневно, не се дават на ръка, нито пък са някакви джобни.

Това разяснява в ефира на Нова тв министър Даниел Лорер.

Това са средства, които се заплащат на хотелиерите, а против тях те би трябвало да обезпечават заслон и храна на бежанците, разяснява той.

Искам да изкажа голяма признателност на всички доброволци в центровете, така като  те започнаха процеса на настаняването на бежанците и бяха извънредно значима част от работата ни, те бяха на първа линия още от първия ден на рецесията, уточни той.

Едно от огромните преимущества на България е, че не е сама в тази обстановка. Ние сме част от Европейски Съюз и ще се време единно решение на обществените проблеми с бежанците. Ние към този момент направихме поръчка пред Европа, че би трябвало да има обезщетения за страни като България, които са на първа линия във връзка с бежанския поток. Премиерът подаде тази поръчка, тъй че отсам - нататък стартират полемиките по какъв начин да се решат проблемите на хората, уточни той.

Една от тематиките в щаба, които обсъждаме е да се отворят спомагателни ясли и забавачки, с цел да може самотните майки от Украйна да стартират работа. Едно от персоналните ми усещания от срещите с тях е, че те оптимално бързо желаят да стартират работа. Много трогателна беше срещата ми с четирима преподаватели от харковски университет, които са към този момент няколко дни у нас в София и споделиха, че желаят час по-скоро да стартират работа, с цел да могат да живеят почтено, описа той.

Трябва да се види на европейско равнище също какво се случва с парите на тези хора. Гривните сега са замразени, не се знае какъв е курса и би трябвало да забележим решението на ЕЦБ, с цел да може тези средства да се освободят за хората, добави министърът.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР