40% по-евтини карти за обществен транспорт за пенсионерите, 70% намаление

...
40% по-евтини карти за обществен транспорт за пенсионерите, 70% намаление
Коментари Харесай

Нови намаления за ученици и пенсионери в обществения транспорт - вижте какво предлага правителството

40% по-евтини карти за публичен превоз за пенсионерите, 70% понижение за учениците и гратис пътешестване на децата до 10 години. Това ще гласоподава Министерски съвет идната седмица като част от ограниченията против високите цени на горивата, съобщи в " Денят стартира " вицепремиерът по икономическите политики и министър на превоза Христо Алексиев.

Той отечете, че сега цените на горивата у нас са най-ниски освен в Европейски Съюз, само че и в цяла Европа и посочи, че това е плод на целенасочени старания на служебното държавно управление.

" На ежедневна база получавам информация на цените на горивата в България и всяка седмица вършим разбор на цените на тържищата и тези в другите страни. От август отчетливо има тренд единствено в посока надолу. През август цените на горивата у нас не са били най-ниските в Европа, да вземем за пример били са по-високи от тези в Сърбия и Унгария ", уточни той.

Не е ясно, обаче, дали този тренд ще се задържи като зависи от напъните на всички във властта. Алексиев разяснява, че решението на Народното събрание да забрани износа на артикули от съветски нефт основава риск за повишението на цените на горивата у нас, както и за затварянето на рафинерията.

" Въпреки анализите, дадени на националното заседание, то одобри закони и решения, които основават опасности за покачване на цените и за прекъсване на работата на " Лукойл ". Не беше нужно народните представители да одобряват закони, които са по-рестриктивни от условията на Европейска комисия, а тези взаимни отстъпки от страна на Европейска комисия са направени тъкмо поради това, България, като най-бедната страна в Европейски Съюз, да се възползва от дадената дерогация. Затова не виждам логиката на народните представители за какво трябваше да подходим толкоз прецизно в тази ситуация ", сподели вицепремиерът по икономическите политики.

Според него страната не е подготвена да поеме контрола на рафинерията при потребност, само че след решението на Народното събрание, държавното управление работи и по този сюжет.

" Говореше се за държавна компания, която да поеме контрола на горивата и нищо не се случи - единствено пари се изхарчиха две години. Да поемеш целия развой по доставяне със недопечен нефт, неговата преправка и дистрибуция, нова е доста тежък развой, тъй като не е единствено работа на " Лукойл " по преработката на недопечен нефт. Има и доста комплицирана система и логистика за доставяне и дистрибуция. За сходно решение би трябвало подготовка и се видя, че страната няма сходен запас и знания, само че откакто е признато от Народното събрание, ние работим и по този сюжет ", съобщи Алексиев.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР