40% от пълнолетните българи планират да ходят на почивка това

...
40% от пълнолетните българи планират да ходят на почивка това
Коментари Харесай

Повече от половината българи нямат пари за лятна почивка

40% от пълнолетните българи възнамеряват да вървят на отмора това лято, а повече от половината (55%) не възнамеряват. 5% са тези, които не знаят или към момента не са взели решение за отмора летния сезон. Това са резултатите от постоянното изследване на проучвателен център „ Тренд “ по поръчка на вестник „ 24 часа “, отдадена на настройките на българите към идния летен туристически сезон. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е извършено измежду 1004 пълнолетни български жители по метода „ лице в лице “.

В демографските разбивки, се записват по-високи равнища на обмисляне на отмора това лято измежду младите групи – 18-29 година и 30-39 година, както и измежду живеещите в столицата. Хората на възраст над 60 години и живеещите в селата, са измежду тези, които в най-малка степен възнамеряват да почиват това лято, което може да се изясни с по-трудната подвижност, финансови аргументи и здравословно положение.

Основната причина измежду показалите, че не възнамеряват да вървят на отмора това лято, е неналичието на финансови благоприятни условия (70%), като тук се записва и динамичност по отношение на просветителния статус – тези с висше обучение и живеещи в София в по-малка степен акцентират финансовия мотив. Една пета от българите, които не възнамеряват отмора това лято, заявяват, че не са ходили на отмора през летния сезон от сред 5 и 10 години. Висок е процентът и на тези, които заявяват, че не са ходили на отмора през лятото повече от 20 години, като по отношение на възрастовите разбивки, си проличава, че това са в най-голяма степен хората над 70 години.

Всеки четвърти от деклариращите, че възнамеряват отмора това лято, показва чужбина като определена дестинация. За 51% от планиращите, водеща алтернатива е българското Черноморие, а 13% пък показват отмора в планината. Единствено измежду живеещите в столицата, опцията „ чужбина “ е с лек превес (35%) по отношение на опцията да се почива на Черно море (34%).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР