40% от хората в трудоспособна възраст над 40-години са с

...
40% от хората в трудоспособна възраст над 40-години са с
Коментари Харесай

40% от хората в трудоспособна възраст над 40 г. са с хронични заболявания

40% от хората в трудоспособна възраст над 40-години са с хронични болести. Данните показа доктор Томчо Томов , шеф на Националния център за оценка на компетенциите в БСК на конференция на тематика " Предизвикателството: Застаряване на работната мощ. Как обособените генерации да работят по-добре дружно? ".

По думите му проблемите на хората с хронични болести и на техните близки са доста съществени - те се сблъскват със съществени усложнения при достъпа до пазара на труда, а и при оставането в него. Това основава финансово и обществено изключване, утежняване на здравето, а и възходящи разноски за здравно обслужване, изясни доктор Томов.

Той уточни, че годишно работната мощ понижава с 40-60 000 души. В последните 15 години икономическата интензивност и заетостта на лицата в предпенсионна и пенсионна възраст в България се усилва доста и е най-голяма по отношение на останалите възрастови групи. През 2019 година в България 55% от мъжете и 44% от дамите на възраст 55-74 години са стопански дейни.

Нареждаме се измежду първите места по загуба на население и застаряване на работната мощ. Според него би трябвало да се подхожда холистично към работното място като се възприема неговата целокупност. Политиките по здравословен и трудов живот би трябвало да касаят всеки стадий от възрастовия цикъл, както при по-младите, и при по-възрастните хора, изясни Томов.
 Едва 64 души заместват излизащите 100 от пазара на труда
Едва 64 души заместват излизащите 100 от пазара на труда

Ако продължава наклонността, това ще утежни пазара на труда

България разполага с четири демографски ресурса - устойчива конструкция по пол, значителен дял в трудоспособна възраст отвън пазара на труда, контингент от трудоспособни лица в предпенсионна и пенсионна възраст, които желаят да работят, и голям запас наши сънародници, живеещи и работещи отвън страната.

Д-р Томчо Томов упорства за по-конкретни ограничения за трудовата подвижност, модерно трудово законодателство, въвеждане на отчасти пенсиониране и опазване на претовареност посредством контракт за обучаване на по-млади служащи, данъчни облекчения и дотации при наемане на служащи над 58 г ., съфинансиране от страната на ментори в предприятията и нормативно контролиране на секторните квалификационни фондове.

Сред изводите на проучването е и това, че се задълбочават и са все по-големи разликите в полезностите, упованията, настройките, моделите на държание, отношението към технологиите. Всяко потомство гледа по друг метод и става все по-трудно да се ръководи екип, включващ хора от разнообразни генерации, сподели още доктор Томов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР